Hírek

2011.10.18. 09:06

Az éjszakai világításon spórolnak Nagy-Britanniában

A sötétség korszaka tér vissza hamarosan Nagy-Britanniába éjjelente: kikapcsolja a közvilágítást jó pár önkormányzat takarékosságból és környezetvédelemből.

MTI

Egy felmérés szerint az önkormányzatok háromnegyede már cselekedett is, vagy tervezi, hogy megkurtítja a villanyfényes órák számát. Általában éjféltől hajnali ötig van/lesz fényszünet. Akad, ahol erre az időtartamra nem kapcsolják ki teljesen a világítást, csupán a fényerőt gyengítik kétharmaddal, így is takarékoskodva az árammal.
   
A lakosság jó része nagyon nem örül a sötétnek, úgy véli, hogy több lesz a bűn- és a baleset.
   
"Amikor a fények kialszanak, olyan koromsötét van, hogy még a saját ajtóküszöbömet se látom" - idézett a The Daily Telegraph című brit lap egy devoni nőt.
   
A takarékosságot hangoztatók ugyanakkor rámutatnak arra, hogy Nagy-Britannia 7,5 millió utcai lámpájának táplálása árammal évente fél milliárd fontba - 150 milliárd forintba - kerül.


   
Akad olyan önkormányzat, amely hangsúlyozza, hogy csakis azokban az utcákban vezet be éji fényszünetet, amelyekben kevés a bűncselekmény.
   
A rendőrség szóvivője azonban azt mondja, hogy épp a jól megvilágított utcákban kevesebb a bűntény. "A lámpaszünet a mellékutcákban és a külterületeken tettre sarkallhatja a bűnözőket. Minél világosabb egy utca, annál biztonságosabb közlekedési szempontból is" - tette hozzá.

MTI -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!