Hírek

2011.10.13. 18:34

Az EP támogatja Románia és Bulgária schengeni csatlakozását

A román külügyminisztérium üdvözölte csütörtökön az Európai Parlament (EP) aznap elfogadott határozatát, amely támogatja Románia és Bulgária schengeni csatlakozását.

MTI

A román külügy közleménye szerint az EP-ben leadott támogató szavazatok azt a határozott politikai üzenetet továbbítják, hogy Románia hamarosan csatlakozhat a schengeni övezethez. A román külügyi tárca üdvözölte azt is, hogy az EP frakciói és az európai parlamenti képviselők a parlamenti vitában általában "építő jellegű és elvszerű" álláspontot képviseltek, és elismerték Románia felkészültségét a schengeni tagságra.

"Remélem, hogy az EP-től érkezett kedvező üzenetek újabb érveket szolgáltatnak arra, hogy valamennyi tagállam támogassa Románia és Bulgária schengeni csatlakozását - mondta Teodor Baconschi román külügyminiszter.

Az EU két, sorrendben utoljára felvett tagállamának már tavasszal az övezet tagjává kellett volna válnia, de akkor Franciaország és Németország kifogásokat emelt arra hivatkozva, hogy a két országban igen elterjedt a korrupció.

Az EU belügyminisztereinek szeptemberi ülésén nem született döntés, mivel Hollandia és Finnország ellenezte a két ország integrációját. Döntés várhatóan az EU állam- és kormányfőinek október végi találkozóján születik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!