Hírek

2011.10.09. 16:21

Ha kint hideg, veszélyes lehet a meleg odabent

A fűtőberendezések karbantartására hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem. A hideg idő miatt sokan ellenőrzés nélkül kezdték el használni kályháikat.

mti

A hideg időszak kezdetén a különböző fűtési rendszerek veszélyeire figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Petróczi Tímea szóvivő vasárnap arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendszeres karbantartás és ellenőrzés életeket menthet.

A tüzelő-fűtő berendezések üzemképes és biztonságos használata, megfelelő állapotban tartása az ingatlanok használóinak a kötelessége. Mint mondta, olyan szakembert célszerű hívni, aki a karbantartás mellett a műszaki biztonsági felülvizsgálat elvégzésére is jogosult. Hozzátette: a készülékek elhanyagolásával nemcsak azok hatásfoka, hanem a balesetveszély is nő.Hasonló kiemelt figyelmet kell fordítani az égéstermék-elvezetőkre, a kéményekre is; ezeket évente kell ellenőrizni, hogy elkerüljék a szén-monoxid visszaszivárgását. A nyílászáróknál sem szabad eltakarni a szellőzőket.

Petróczi Tímea elmondta, hogy ha zárt helyen gázszagot éreznek, azonnal szellőztessék ki a helyiséget, zárják el a főcsapot, hagyják el a helyiséget, és értesítsék a szolgáltatót. A szóvivő közlése szerint a szén-monoxid-érzékelők is életeket menthetnek. Mint mondta, ezek a készülékek már jó áron kaphatók, nem igényelnek nagy odafigyelést, és azonnal jeleznek, ha baj van.

A hagyományos, fatüzelésű kályhák használatakor a karbantartás mellett arra is oda kell figyelni, hogy egy kipattanó szikra ne okozzon lakástüzet. Ezért nem szabad a kályhák előterében semmilyen éghető anyagot tárolni, és a tűzszerszámokat is fémtálcán vagy fémtárolóban szabad tárolni - mondta a szóvivő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!