Hírek

2011.10.28. 08:09

Ligás Robin Hood-szerep a munkavállalói jogokért

Útonállásra készülnek a szakszervezetek, szerintük a sztrájkjog ellehetetlenítése miatt nincs más eszközük jogaik érvényesítésére.

Nol.hu

A sztrájkjogot egy törvénymódosítással ellehetetlenítették, így, mint egykor Robin Hood a szegények javainak, a Liga Szakszervezetek most a munkavállalók jogainak visszaszerzése érdekében készül „útonállásra”.

Gaskó István, a Liga elnöke a Népszabadságnak elmondta, hogy a november 4-i országos félpályás útlezárásokkal a munka törvénykönyvének szerdán parlament elé terjesztett tervezete ellen kívánnak tiltakozni. A korábbi egyeztetések során az eredeti javaslat számos ponton változott, de a legutolsó változatból is hiányoznak olyan garanciális elemek, amelyek miatt a Liga szükségesnek tartja, hogy az utcán is tiltakozzék. A szakszervezeti konföderáció egyik legfontosabb követelése, hogy maga a törvény szavatolja: a jogszabály hatálybalépése után senkinek nem csökkenhet a jövedelme.



Gaskó úgy nyilatkozott a lapnak: azt gondolja, meg kell tartaniuk a korábban meghirdetett félpályás útlezárásokat. November 4-én reggel hattól este hatig számos főúton akadályozzák majd a forgalmat. Ha ez sem vezet eredményre, november végén többnapos hasonló akciókra készülnek, amely a gazdaság működését is súlyosan érintheti.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!