Hírek

2011.10.18. 13:29

MSZP: a kormány halálra ítélte Pest megyét

Ügyészségi vizsgálatot kér, illetve az illetékes kormányhivatalnál törvényességi eljárást kezdeményez az MSZP Pest megyei területi szövetsége és közgyűlési frakciója a megyei közgyűlési elnökök és a kormány közötti megállapodás miatt.

MTI

A Kovács Barnabás frakcióvezető által jegyzett közleményben azt írják, hogy a megyei közgyűlési elnökök és a kormány felhatalmazás nélkül, közgyűlési döntések hiányában írták alá "a megyék kifosztását célzó, a teljes ingó- és ingatlan vagyon átadásáról" szóló megállapodást, mely a szocialisták szerint több törvényt is sért: egyrészt az alkotmányba ütközik, másrészt az államháztartási és az önkormányzati törvénybe is.
   
A szocialisták hozzáteszik: "különösen nagy a bűne és felelőssége ebben a törvénytelen megállapodásban Szűcs Lajosnak, a Pest megyei közgyűlés elnökének, aki a Megyei Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnökeként nem védte és óvta a megyék önállóságát és vagyonát, hanem önként ajánlotta fel átadásra a megyei vagyont, ezzel is közreműködve a megyei önkormányzatok kiüresítésében, halálra ítélésében".
   
Az MSZP-frakció úgy véli: a megyéket jelentős érdeksérelem éri, hiszen a kormány által átvállalt adósság megítélésük szerint az átvett vagyon ötödét sem éri el. Mint írják, a szándék is világos: drasztikus létszámleépítés az átvett intézményekben és a megyei önkormányzatokban, illetve az átvett vagyon átsorolása, forgalomképessé tétele, majd eladása.
   
Amit aláírtak, az nem szándéknyilatkozat, hanem megállapodás, a melyben súlyos kötelezettségeket vállalt a megye nevében, annak felhatalmazása nélkül a közgyűlés elnöke - olvasható a közleményben.

  
   
A történtek miatt az MSZP Pest megyei területi szövetsége és közgyűlési frakciója a megyei főügyészségnél vizsgálatot, a megyei kormányhivatalnál pedig törvényességi eljárást kezdeményez. Kéri továbbá a megye ingó és ingatlan vagyonelemeire vonatkozó vagyonérték meghatározását nyílt közbeszerzési eljárásban - hangsúlyozza a Pest megyei szocialisták közleménye.

MTI -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!