Hírek

2011.10.23. 14:57

Nem tetszik a rendszer? - tízezrek tüntettek

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért nevű csoport ismét a Szabad Sajtó útra várta a demokráciáért tenni akarókat. Tízezrek tüntettek Orbán rendszere ellen.

origo.hu

Istvánffy András, a 4K koordinátora külön bírálta Orbán Viktort is. Azt mondta, "Viktor, ahogy te testesíted meg a rendszerváltást, úgy te testesíted meg a redszerváltás bukását". Istvánffy szerint három feladat vár a mostani kormánnyal szemben kritikus csoportokra: meg kell szervezni a hiányzó erőket; meg kell teremteni a demokratikus erők összefogását; meg kell teremteni a negyedik köztársaságot.

Dénes Balázs, Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elnöke az Egymillióan a sajtószabadságért tüntetésen azt mondta: nem kérünk a makarenkói, sem az atyai pofonokból. Felsorolta, hogy mi miatt nem tetszik a jelenlegi rendszer, megemlítette többek között a gőgöt, az önkényt, a rossz törvényeket. "Ahogy a farknak sincs kutyája, hanem a kutyának van farka, úgy a kormánynak sincs országa, hanem országnak van kormánya". Azt mondta: van egy rossz híre, az, hogy nem elég hogy nem tetszik a rendszer, tenni is kell érte, hogy megváltozzon a jelenlegi helyzet.

Juhász Péter, a mozgalom szóvivője a rendezvény legvégén azt mondta: két hét múlva kampányt indítanak, amelynek célja egy alternatív köztársasági elnök megválasztása. Juhász azt mondta, nem lehet, hogy egy helyesírási hiba jusson az emberek eszébe az államfőről. Juhász azt mondta, Schmitt lapít, amikor meg kellene szólalnia és beszél, amikor lapítania kellene. Juhász szerint az alternatív köztársasági elnököt a terv szerint március 15-én választják meg, amikor egy hasonló tüntetést tartanak. Addig azt kérte, hogy mindenki próbáljon minél több embert felhívni a mozgalom Facebook-oldalára. Juhász utalt arra is, hogy a rendezők szerint százezren lehettek a tüntetők.

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport 2011. október 23-ára ismét a Szabad Sajtó útra várta a demokráciáért tenni akaró állampolgárokat. A szervezők szerint egyértelművé vált, hogy a külön-külön is rossz törvényekkel Orbán Viktor egy autoriter, velejéig antidemokratikus politikai rendszert épít. A Live Info élőben közvetített a helyszínről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!