Hírek

2011.10.09. 07:29

Olcsóbb lesz a kötelező? Autósok a díjprésben

A legnagyobb felelősségbiztosítási alkuszcég szerint 5-7 százalékos díjcsökkenésre lehet számítani az autóbiztosítási piacon. A közvetítők nem számoltak a baleseti adóval.

mti

Ahogy közeledik október 30., a jövő évi kötelező gépjármű felelősségbiztosítás díjhirdetése, úgy kapnak szárnyra a híresztelések a további díjcsökkenésről, vagy éppen emelkedésről. Az egyik piacvezető internetes alkusz 5-7 százalék csökkenést valószínűsít.

A kalkulációt a biztosítók többsége úgy készíti, mintha a kormány nem állított volna be a parlament elé került jövő évi költségvetésbe 27 milliárd forint baleseti adót. A kiszivárgott hírek szerint a kormányzati elképzelés az, hogy a közlekedési balesetek költségeit a közlekedés részvevői fizessék meg. Az idén erre a biztosítók 4,7 milliárd forintot fizetnek be az egészségbiztosítási kasszába, és a jövő évi költségvetés is ezt az összeget tartalmazza. Ezen felül lesz a 27 milliárd forint.


   
Miután a jövő évi adótörvények még nem kerültek az Országgyűlés elé, csak találgatni lehet az új adó alanyait és alapját. Eddig két lehetőség szivárgott ki: a kgfb áfa-köteles lenne, illetve a súlyadó nőne annyival, hogy az kiadja a 27 milliárdot. A 4,2 millió magyar rendszámú autóra, egyenként közel 6 ezer forint jutna az új adóból. Ha eltekintünk az új adó bizonytalanságától, a javuló kárstatisztikák és a biztosítóknál végrehajtott költségcsökkentés egyaránt a további díjcsökkenés irányába hatnak. A tavalyi kampányban 17 ezer forint volt az éves kgfb átlagdíj, ez csökkenhet tovább 5-7 százalékkal az egyik legnagyubb alkus szereint Ezzel szemben egy másik - igaz kisebb - internetes alkusz díjemelkedésre számít. Az ügyfelei körében végzett felmérés eredménye az, hogy 44 százalékuk díjemelést vár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!