Hírek

2011.10.05. 08:10

Szerbtelenítéstől tartanak a Vajdaságban

A Vajdaság kiválásától tart több szerb radikális szervezet is. Egy civil egyesület a népszámlálás időszakában a terület közös identitására hívta fel a figyelmet.

Óriásplakátok és szórólapok hirdetik a vajdasági összetartozást a Délvidéken a Társadalmi Egyenlőségek Ligája nevű civilszervezet szerb nyelvű óriásplakátjain és szórólapjain. A Vajdaság Ma információjáról az Index számolt be; "vajdasági vagyok" - ez a plakátok fő üzenete.

Az ellenzéki Szerb Demokrata Párt és Szerb Radikális Párt egyetért abban, hogy a vajdasági hovatartozás erősítése a pusztán tartomány szerbtelenítését szolgálja. A radikálisok képviselője odáig ment, hogy ugyanaz történik, mint a Szerbiában elszakadt Montenegróban, ahol mesterségesen erősítették a montenegrói identitást.

Ahogy Magyarországon úgy Szerbiában és Szlovákiában is most tartják a népszámlálást, a nemzeti hovatartozással kapcsolatos kérdésre a szomszédos országokban sem kötelező válaszolni. Szerbia autonóm tartományában legnagyobb számban szerbek (65 százalék) és magyarok (14 százalék) élnek, rajtuk kívül horvátok, szlovákok, románok, cigányok és még vagy húsz nemzetiség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!