Hírek

2011.10.26. 13:49

Új baloldali pártot szervez a 4K!

Új baloldali párt szervezésébe kezd a 4K! - Negyedik Köztársaság mozgalom. A 4K! Gyurcsány Ferenc új pártjával nem kíván szorosan együttműködni.

mti

Istvánffy András, a 4K! koordinátora azt mondta budapesti sajtótájékoztatójukon: terveik szerint 2012 májusában tartja alakuló kongresszusát az új baloldali patrióta párt, amelyre megfogalmazása szerint azért van szükség, mert "a Fidesz, miközben új politikai rendszert épít, egyszerre folytat jogállam-korlátozó, autoriternek nevezhető politikát, ami gazdaságilag szegényellenes, illetve a megrendült alsó-középosztályt sújtó politikával párosul."  Szerinte baloldali válaszra van szükség, amire a korábbi kormányzás súlya és a belső válságai miatt megrendült baloldal erre nem képes. Mint mondta, ezért is indulhatott el egy erős, parlamenten kívüli civil mozgalom, s ennek logikus továbblépése, hogy a mozgalomnak az a szárnya, amely nem kíván a civil keretek között maradni, szervezett formát öltsön.


   
Istvánffy András történelmi lehetőségnek nevezte, hogy egy új, friss erő újítsa meg a baloldalt, amelynek önmeghatározásakor nem kell küzdenie a kommunista diktatúra árnyaival. Szerinte a negyvenes évek végétől, amikor erőszakkal egyesítették a szociáldemokrata és a kommunista pártot, a magyar baloldalt egy nagy politikai tömb uralja, s aki ebből kiszállt, "eltűnt a politikai süllyesztőben". Hozzátette: ez a helyzet az utóbbi hetekben változott meg visszavonhatatlanul, szavai szerint ez a politikai tömb "felrobbant".
   
A pártalakítási folyamatról elmondta: a 4K! azt elindítja, s az új párt határozza meg saját nevét, programját, alapszabályát azok szerint az alapelvek szerint, amelyeket a mozgalom most kijelöl. Hozzáfűzte: ez a párt hangsúlyozottan baloldali, szociáldemokrata karakterű kíván lenni, elsősorban a munkavállalókat és azokat kívánja képviselni, akiknek egyre kevesebb esélyük van arra, hogy a munkavállalók közé tartozzanak. A párt újszerűségének nevezte, hogy valóban a társadalomba ágyazott lesz.
  
 Rövid távú célnak az ellenzék demokratikus erőinek összefogását nevezte, mert szerinte "az Orbán-rendszert csak egy széles ellenzéki összefogás tud leváltani". A hosszú távú cél - mondta - a negyedik köztársaság és egy valós társadalmi konszenzuson alapuló alkotmány létrehozása, amely fel tudja váltani a jelenlegi "egypárti alkotmányt". Nagy András szóvivő újszerűnek nevezte a pártalapítási folyamatot. Héttagú előkészítő bizottságot hoznak létre, amely koordinálja a szervezési feladatokat, a programjavaslat elkészítését.

Vekerdy Panni, a szerveződés másik szóvivője azt emelte ki, hogy a tagság által elfogadott pártprogramban rögzítik a párt alapelveinek, világnézetének sarokköveit, s így a politikai palettán "ne mozoghassanak ide-oda", ahogy szerinte a jelenlegi pártok teszik. Hangsúlyozta: nem választási programról van szó, de az is elkészül 2014-re. Vekerdy Panni szerint generációs váltásra van szükség. Úgy fogalmazott: "Nem fogják azok megoldani a problémáinkat, akik az előző rendszerben szocializálódtak, hiszen önmaguk is a probléma részét képezik."
   
Kérdésre válaszolva Istvánffy András arról is beszélt, hogy a 4K! szorosan együttműködött az Egymillióan a sajtószabadságért Facebook- csoporttal, amely továbbra is civil mozgalom marad, de támogatja, ha párt alakul mellette. A Demokratikus Koalícióval kapcsolatban azt mondta: azt a régi baloldali rendszer részének tartják. "Szoros együttműködést a közeljövőben biztos, hogy nem képzelünk el Gyurcsány Ferenc pártjával" –jelentette ki, ugyanakkor hozzátette: "a 2014-es választásokra a lehető legszélesebb koalícióval kívánunk együttműködni", ez még a jövő kihívása lesz.
Beszélt arról is, hogy véleményük szerint a harmadik köztársaság igazi megingása 2006-ban kezdődött, amikor a politikai válság általános legitimációs válsággá vált. Istvánffy András szerint Gyurcsány Ferencnek akkor le kellett volna mondania a miniszterelnökségi posztróll, hogy helyreállítsa a politikai elitbe vetett hitet.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!