Hírek

2012.02.14. 17:37

Kuncze visszatér a politikába

A Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) mostantól aktívabban fog megjelenni a közéletben - nyilatkozta a szervezet elnöki pozícióját a közelmúltban átvevő Kuncze Gábor kedden az MTI-nek annak kapcsán, hogy a Heti Válasz internetes oldalának értesülése szerint az SZDSZ volt elnöke az egyesület új elnökeként tér vissza a politikába.

MTI

Kuncze Gábor az MTI-nek azt mondta, egyesületük nem titkolt célja, hogy egyfajta képviseletet jelentsen a szabadelvűek és a liberálisok számára, mert úgy gondolják: nem az általuk kívánt irányba mennek a dolgok Magyarországon.

A közéletbe való visszatérését Kuncze Gábor azzal indokolta, hogy egyre nagyobb volt rajta a nyomás. Egyre többen kerestek meg, "hogy csináljak valamit, mert kíváncsiak a véleményemre" - mondta. Mint hozzátette, a Szabadelvű Polgári Egyesület tagjai részéről is az volt az igény, hogy legyen aktívabb.

Az egykori politikus azt mondta, hogy egyesületként működnek, most nem tervezik a párttá alakulást. "Nem foglalkozunk a kérdéssel, most egyesületként kívánunk működni" - fogalmazott. 

Kuncze Gábor az esetleges szövetségkötések kérdését még korainak nevezte. Közlése szerint egyelőre arra kíváncsiak, miként fogadják őket a hozzájuk hasonlóan gondolkodók, mennyire tartják szükségesnek azt, hogy egy ilyen fajta szervezet aktívabban részt vegyen a közéletben.

Arra a felvetésre, hogy a későbbiekben részt akarnak-e venni egy kormányellenes politikai összefogásban, azt felelte, egy egyesület valamiért jön létre, nem valami ellen. Az viszont tény, hogy "azt gondoljuk, nem mennek jó irányba az országban a dolgok, és szívesen együttműködünk mindenkivel, aki ezt ugyanígy gondolja" - tette hozzá Kuncze Gábor.

A Heti Válasz a szervezet honlapjára hivatkozva azt írta, hogy Kuncze Gábor 2010-ben az SZPE alapító tagja, 2012 januárjától pedig annak elnöke. "Az SZDSZ egykori elitjét tömörítő", "eddig tetszhalott" egyesület elnökségi tagja a Szabad Demokraták Szövetségéből 2009-ben kilépő Sándor Klára, Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester és a Kuncze Gábor egykori belügyminiszteri államtitkáraként ismert Világosi Gábor, valamint egy 22 éves jogászhallgató, Turi Tamás.

A hetilap információi szerint a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) vezetői többször tárgyaltak Kunczéék "hasznosításáról", de végül az a megoldás született, hogy a liberálisok szervezetileg nem csatlakoznak a DK-hoz. A különállás ugyanis lehetőséget teremt arra, hogy az SZPE saját jogon jelenjen meg az ellenzéki kerekasztal-kezdeményezéseken - így eggyel több Gyurcsányhoz lojális szervezet lehet majd tagja a "balliberális véleményvezérek által szorgalmazott Orbán-ellenes olajfa-koalíciónak" - írta a lap internetes oldala.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!