Hírek

2012.03.20. 15:05

Orbán egy 65 ezres nemzeti fociszentélyre fogadna

Az új nemzeti futballstadion 65 ezer ember befogadására lenne alkalmas, a Puskás stadionból atlétikai versenyközpont lenne, ha a kormány elfogadja a terveket. Orbán Viktor nem fogadna az elvetés ellen.

MTI

A héten vagy a jövő héten születhet kormánydöntés a Puskás Ferenc Stadionról és környékéről; a területen Orbán Viktor miniszterelnök szerint egy kis olimpiai központ valósulhat meg.
 "A kormány előtt lévő tervek szerint nem bontjuk le a Puskás Ferenc Stadiont, amely a jövőben atlétikai stadionként funkcionálna tovább, az új nemzeti futballstadion, melyet hatvanötezer néző befogadására terveznek, a jelenlegi Puskás Stadion és a Papp László Sportaréna közötti területen épülne fel" - mondta a kormányfő a Puskás Suzuki Kupa utánpótlás labdarúgótorna keddi sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök hozzátette mosolyogva: a végső döntés ugyan még hátravan, de ismeri a kormány tagjait, ezért ha totózna, fix egyesre venné, hogy elfogadják a javaslatot.

Orbán Viktor nemcsak a magyar atlétika érdekeivel indokolta, hogy nem bontják le a Puskás Stadiont, hanem azzal is, hogy "drágább a bontás, mint az építés". Megjegyezte, épp ezért megerősítik majd a lelátó felső karéját, hogy az ismét használható legyen. Az új, kizárólag futballcélokra épülő stadionnal kapcsolatban azt mondta, a munka várhatóan hamar megkezdődhet, de az átadásra a választásokig nem fog sor kerülni. Később arra tett utalást, hogy négy év múlva már szívesen nézne ott rangos meccseket.
   
"A Magyar Labdarúgó Szövetséggel egyetértésben született döntés a nagyobb stadionról. Nem szeretnénk olyan hibát elkövetni, hogy nem voltunk elég előrelátóak, és esetleg a későbbiekben kicsinek bizonyulna egy negyvenötezres aréna" - mondta a befogadóképesség kapcsán a miniszterelnök, utalva arra, hogy korábban egy kisebb befogadóképességű létesítményről volt szó. A Puskás Stadion környékén - elmondása szerint - a jelenlegi tervek alapján nemcsak az új aréna kapna helyet, hanem további sportlétesítmények is, épülne egy vizes központ, lesz kerékpáros pálya és vívócsarnok is, azaz amolyan "kis olimpiai központ" létesülne.

"Nem adtuk fel az olimpiai rendezés gondolatát, de ehhez most előbb meg kell erősödnie az országnak" - mondta Orbán Viktor arra az újságírói felvetésre, hogy ez az új sportközpont akár egy jövőbeni kandidálást is szolgálhat.
A kormányfő arról is beszélt a magyar sport kapcsán, hogy Borkai Zsolttal, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével megállapodott arról: a tradicionális magyar sportágak képviselőivel a londoni ötkarikás játékok után leülnek tárgyalni a sportág- és utánpótlás-fejlesztési programjaikról. Hozzátette, egyes sportágaknál ezzel meg sem kell várni az olimpia végét.
  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!