Hírek

2012.05.11. 13:59

Három magyar párt kampányol Romániában

Megkezdték pénteken önkormányzati választási kampányukat a romániai magyar pártok: Erdélyben három magyar párt mintegy 15 ezer jelöltje verseng egymással és a román pártok jelöltjeivel a június 10-i önkormányzati választásokon.

MTI

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kovászna megye legkisebb településén, a 950 lakosú Dálnokon, Dózsa György szülőfalujában kezdte választási kampányát. "Nemcsak a nagyvárosok magyar lakossága fontos, hanem a legkisebb települések lakói is. Nekünk minden magyar számít!" - hangoztatta a kampánynyitón Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Az RMDSZ-nek országos szinten több mint tízezer önkormányzati jelöltje van, és 320 polgármesteri tisztséget pályáz meg. Az RMDSZ a legutóbbi, 2008-as eredmények megismétlését reméli, amikor országos szinten a magyar voksok 85 százalékát összesítette.

A 2008-ban bejegyzett Magyar Polgári Párt 111 településen indít polgármester-jelöltet, az önkormányzati testületek jelöltlistáin pedig több mint 2500 név szerepel az MPP választási jele alatt. Orbán Balázs kampányfőnök az MTI-nek elmondta: a párt pénteken kezdi meg kampányát Kézdivásárhelyen "Magyar Polgári Párt - az emberek pártján!" jelszóval. Az MPP négy évvel ezelőtt a magyar szavazatok 15 százalékát szerezte meg Erdélyben, ezen belül pedig a Székelyföldön a voksok több mint egy harmadát.

Az újonnan alakult Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a "Hiszünk Erdélyben" jelszóval kampányol. Pénteken közzétett közleményük szerint nem ingyen koncertekkel, fesztiválos-majálisos programmal szólítják meg a magyar közösséget, hanem olyan tevékenységeket szerveznek, amelyekbe a lakosok is bekapcsolódhatnak, és tehetnek valamit közvetlen, vagy tágabb környezetükért, településükért.

Az EMNP több mint kétezer önkormányzati jelöltje közös takarítási akcióra hívja az erdélyi magyarokat. A "Megtisztítjuk Erdélyt" szlogennel induló kampány Nemes Előd, az EMNP háromszéki elnöke szerint nemcsak a környezetre vonatkozik, hanem a nem kívánt politikusokra is. Az EMNP 80 településen indít polgármester-jelöltet, de ahol elégedett a tisztségben lévő magyar településvezető teljesítményével - például Gyergyószentmiklóson, vagy Sepsiszentgyörgyön -  támogatja az MPP, vagy az RMDSZ tisztségviselőjének újraválasztását.

Romániában pénteken kezdődött hivatalosan az önkormányzati választási kampány, amely az urnák megnyitása előtt 24 órával, június 9-én reggel 7 órakor ér véget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!