Hírek

2012.05.03. 13:25

Kormányátalakulás: Réthelyi megy, Balog jön

Lemondott Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, utódja Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár lesz.

MTI

Lemondott posztjáról Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter; a tárca új vezetőjének Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt kérte fel Orbán Viktor miniszterelnök - jelentette be Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője csütörtökön magyar újságíróknak Kazahsztán fővárosában, Asztanában, ahol Orbán Viktor vezetésével kétnapos látogatást tesz egy magyar kormányzati-üzleti delegáció.

Réthelyi Miklós már 2010-ben jelezte, hogy félidőben lemond majd miniszteri posztjáról. A miniszterelnök megköszönte a távozó tárcavezetőnek az elmúlt két évben végzett munkáját, és nagyrabecsüléséről biztosította őt.

Arra a kérdésre, hogy várhatóak-e további lépések a kormányátalakításban, a szóvivő azt válaszolta: Orbán Viktor hozott ilyen döntéseket, de azokról majd akkor tájékoztatják a nyilvánosságot, ha véglegesek lesznek és nyilvánosságra kell, hogy kerüljenek.




Balog elvállalta

Nagy megtiszteltetésnek nevezte Balog Zoltán a miniszteri jelölését, a  társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár elvállalta a megbízatás.
Balog Zoltán 2010. június 2-ától a második Orbán-kormányban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkári posztját tölti be.


 
MSZP: Orbán akarata érvényesül

Az MSZP szerint a lemondását két év után benyújtó Réthelyi Miklósnak el sem kellett volna vállalni a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetését. Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: a távozó tárcavezető felkészült orvosprofesszor, de nem ért azokhoz a területekhez - a szociál- és oktatáspolitikához, a kultúrához, a közművelődéshez -, amelyek felügyeletét a csúcsminisztérium vezetésével rábízták. Hozzátette: kétévnyi minisztersége után a szociális szféra "romokban hever", az igazgatási rendszert szétverték, a legtöbb intézményt államosították, ám ettől nem lett több pénz a működésükre.
   
Azzal kapcsolatban, hogy az erőforrás-minisztérium élére Balog Zoltán államtitkár kerül, Korózs Lajos úgy foglalt állást: amíg a kormányzati politika iránya változatlan, és minden területen a miniszterelnök akarata érvényesül, "teljesen mindegy, hogy hívják a szakminisztert".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!