Hírek

2012.05.26. 12:21

Meggyalázott mártíremlékmű: elindult a nyomozás

Közösség elleni izgatás gyanúja miatt indított nyomozást a Duna-parti mártíremlékmű meggyalázása ügyében a BRFK. A fővárosi Duna-parton lévő emlékműre péntekre virradóra festettek antiszemita feliratokat.

MTI

Az üggyel kapcsolatban azonnal megkezdték az információgyűjtést és a tanúk felkutatását, a XIII. kerületi kapitányság pedig ismeretlen tettes ellen rongálás vétségének gyanúja miatt megindította a nyomozást. Ennek során a beszerzett adatok elemezését, majd értékelését követően az ügy átkerült a BRFK szervezett bűnözés elleni főosztályára, ahol közösség elleni izgatás bűntettének gyanúja miatt nyomozást indítottak ismeretlen tettes ellen - tudatta a rendőrség.

Az Index egyik olvasója által beküldött képeken "Nem a ti országotok, mocskos zsidók!", "Oda lesztek belelőve" és a "Köszönjétek Dánielnek!" feliratok voltak láthatók, amelyeket fekete festékkel fújtak rá a XIII. kerületi szoborcsoport talapzatára.
   
A történteket a XIII. kerületi önkormányzat és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is elítélte, hasonlóan az LMP XIII. kerületi szervezetéhez, amely az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta, felháborítónak tartja a szoborrongálást, egyúttal közös fellépést sürgetett, hogy bebizonyosodjon: "Magyarország az európai utat választja, és nem hagyjuk, hogy a rasszista, antiszemita és homofób provokációk letérítsenek erről az útról". 
  
Kedden Raoul Wallenberg svéd diplomata budapesti szobrára tettek ismeretlenek disznólábakat. Ez ügyben a rendőrség garázdaság miatt indított eljárást. A "Köszönjétek Dánielnek" felirat arra utalhat, hogy Dániel Péter ügyvéd május 16-án hajnalban vörös festékkel leöntötte a május 13-án a Somogy megyei Kerekiben felavatott életnagyságú Horthy Miklós-szobrot, amelynek nyakába "Tömeggyilkos, háborús bűnös" feliratú táblát akasztott, és az erről készült fényképeket megosztotta egy közösségi oldalon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!