Hírek

2012.07.19. 13:23

Csempészalagút Szlovákia és Ukrajna között

Az ukrán-szlovák határon átvezető alagúton főként cigarettát csempésztek Szlovákiába, ritkábban embereket is - írja a bumm.sk.

Forrás: bumm.sk

A csempészalagutat a szlovák hatóságok fedezték fel. A szlovák tájékoztatás szerint az alagút magas színtű műszaki színvonalat képvisel, elképzelhető, hogy bányászati technológiával építették - írja a lap. Hat méter mélyen vezetett mintegy 700 méteren keresztül, 480 méternyi szakasza szlovák területen volt. Az ukrán illetékesek korábban közölték, a járat átmérője 90 centiméter volt. Sínpályával, csillékkel és elektromos vezetékekkel látták el, s legalább egy éve működött. Peter Kazimír pénzügyminiszter szerint az eset olyan, mintha "az amerikai-mexikói határról szóló filmből lenne".

Az alagút szlovákiai bejárata egy magáncég magas kerítéssel körülvett területén volt, az ukrán oldalon egy családi házban. Ahhoz, hogy a csempészalagút megfelelően működhessen, minkét oldalán ott kellett lennie az azt kezelő személyeknek. Egy kamionnyi szállítmány 2 óra alatt került át Ukrajnából Szlovákiába.

A helyszínen elfogták a csempészakció egyik szervezőjét, aki a szlovák oldalon bérelte a terület, ahol a járat egyik vége volt. Őrizetbe vettek egy csempészárut szállító kamionsofőrt is. Az alagút bejáratát és a környéket már több hete figyelte a szlovák rendőrség, s ennek alapján hamarosan további letartóztatásokra kerül sor - közölte a belügyminiszter.

A helyszínen több mint 13 ezer karton cigarettát foglaltak le.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!