Hírek

2012.11.03. 18:58

Ausztriába csábítják a magyar véradókat

A határ menti településeken szórólapokkal, prospektusokkal csábítják Ausztriába a magyar vérplazmadonorokat és szervezőiket - írja a Népszabadság. A lap szerint heti húsz eurót, mintegy 5600 forintot lehet ezzel keresni.

MTI

Évek óta közel ezer ember jár ki hetente vérplazmát adni Bécs környékére, ahol eleinte alkalmanként 15, manapság pedig 20 eurót fizetnek nekik, az ötödik alkalom után pluszjuttatás jár - írja a szombati Népszabadság az érintettek becslésére hivatkozva. A pénzt nem a vérplazmáért kapják, annak az uniós szabályok szerint nincs, nem is lehet piaci ára, viszont az utazási költséget, a kiesett időt megtéríthetik a donoroknak.

A lap szerint, aki már többször is adott vérplazmát a bécsi központban, abból előbb-utóbb szervező is lehet, ami újabb bevételi forrás: a szervező markát 30 euró üti minden új donorért, feltéve, ha az újonc legalább három alkalommal ad vérplazmát. Egészséges felnőttektől egyébként hetente vehetnek vérplazmát, évente összesen legfeljebb 33 litert. A vérplazma fontos gyógyszerek alapanyaga.

Plazmaferezis-központok Magyarországon is működnek, a donoroknak itt is megtérítik a kiesett időt és az útiköltséget, de magyar árakon: egy-kétezer forinthoz juthatnak a jelentkezők - írta a lap.

Grosschmid Sándor, a budapesti Alsó erdősor utcai központ vezető főorvosa ennek ellenére nem tart attól, hogy az osztrákok ajánlata miatt hiány alakulhat ki vérplazmából. A Győri Regionális Vérellátó  Központ igazgatója, Vörös Katalin is azt mondta a Népszabadságnak: nem tapasztalja, hogy véradóik átpártoltak volna az osztrákokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!