Hírek

2012.11.27. 07:53

Felháborító Jobbik-listaállítás a zsidó politikusokról

Mindennapos, megszokott eseménnyé vált a leplezetlen antiszemitizmus az Országgyűlésben a Raoul Wallenberg Egyesület szerint. Egy jobbikos képviselő hétfőn a zsidó származású képviselők és kormánytagok összeírását szorgalmazta.

BAMA

A szervezet ezt a jobbikos Gyöngyösi Márton azon hétfői, a parlamentben elmondott azonnali kérdésére reagálva közölte, amelyben az ellenzéki politikus a zsidó származású képviselők és kormánytagok összeírását szorgalmazta.A Raoul Wallenberg Egyesület közleményében azt kérdezi a felelős kormányzati és ellenzéki erőktől, hogy a tisztességes emberek meddig tűrjék a fasizmust a magyar parlamentben, - mint írják - azt, hogy mindenféle tiltakozás nélkül mondhatja egy képviselő, hogy ideje lenne felmérni, hány zsidó származású képviselő van a Házban és a kormányban. A szervezet szerint mindez szégyen azokra nézve, akik a Jobbikot beszavazták a magyar Országgyűlésbe, továbbá azokra a képviselőkre, akik ezt szó nélkül tűrik, a levezető elnökre, aki nem találta felháborítónak ezt az antiszemita kirohanást, valamint minden becsületes emberre, aki ezt némán tűri.
   
Gyöngyösi Márton hétfői, Németh Zsolt külügyi államtitkárhoz intézett azonnali kérdésében azt kifogásolta, hogy a kormány miért nem Palesztina oldalára áll a közelmúltban kialakult gázai konfliktus ügyében. A képviselő szerint a Külügyminisztérium a "cionista ATV-t megszégyenítő sebességgel rohant hűségesküt tenni Izrael mellett", holott szerinte 2008 után újabb izraeli katonai terrornak lehettünk szemtanúi, amelyben aránytalanul több palesztin vesztette életét, mint izraeli.
   
Németh Zsolt külügyi államtitkár válaszában azt mondta, a magyar kormány a két nép közös érdekeit képviseli, Magyarország ezért üdvözli a térségben kötött tűzszünetet. Gyöngyösi Márton viszonválaszában úgy fogalmazott, a világbékét elsősorban Izrael fenyegeti, majd azt mondta, "pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára".
   
A kormány képviselője reakciójában közölte, nem támogatna egy ilyen kutatást, mivel szerinte a kormány zsidó származású tagjainak száma nem kapcsolódik a szóban forgó konfliktushoz. Vona Gábor, a Jobbik elnöke múlt csütörtökön Izrael budapesti nagykövetsége előtt tartott demonstráción a kormánytagok és az országgyűlési képviselők nemzetbiztonsági átvilágítását követelte, arra hivatkozva, hogy kiderüljön, vannak-e izraeli állampolgárok közöttük.


Gyöngyösi elnézést kér

Gyöngyösi Márton keddi közlése szerint előző nap félreérthetően fogalmazott a parlamentben. "A félreérthető kijelentéseimért zsidó honfitársainktól elnézést kérek" - írta a Jobbik frakcióvezető-helyettese keddi közleményében.
Gyöngyösi Márton kedden azt közölte a történtek kapcsán, hogy az államtitkárhoz címzett kérdésében félreérthetően fogalmazott akkor, "amikor a kormány egyoldalú Izrael-pártiságát számon kérve a magyar kormányban és országgyűlésben potenciálisan jelen levő izraeli-magyar kettős állampolgárok által előidézett nemzetbiztonsági kockázatra" hívta fel a figyelmet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!