Hírek

2013.04.11. 09:47

Észak-Korea bármikor indíthatja a rakétát

Észak-Korea befejezte egy újabb rakétakísérlet előkészületeit, és az indítás bármikor várható - közölte szerdán a dél-koreai védelmi minisztérium.

Index

Az észak-koreai hadsereg többfajta rakéta elindítására képes. Kísérletet hajthat végre Scud típusú vagy közepes (1300 kilométer) hatótávolságú Rodong rakétával, valamint a keleti partvidékre a minap telepített Musudan típusú, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával is.

Szerdai japán sajtóértesülések szerint Észak-Korea két, négyezer kilométeres hatótávolságú Musudan rakétát töltött fel üzemanyaggal, és bármelyik pillanatban elindíthatja őket. A rakéták a Kelet-koreai-öböl partján fekvő Vonszan közelében várnak indításra. Ezekkel a rakétákkal Észak-Korea elérheti Japán egész területét és az Egyesült Államokhoz tartozó csendes-óceáni Guam-szigetet is, ahol támaszpontja van az amerikai hadseregnek.

Dél-Korea fokozta a készültséget

Dél-Korea a fentiek miatt az eddiginél magasabbra, „életveszélyes fenyegetés” szintűre emelte katonai készültségét. Múlt héten a kommunista rezsim figyelmeztette a Dél-Koreában tartózkodó külföldieket, hogy a két Korea atomháború felé halad és saját biztonságuk érdekében hagyják el a félszigetet legkésőbb szerdáig.

Miközben a legtöbb európai elemző nem veszi túlságosan komolyan az északi fenyegetéseket (ennek részeként magyar részről Martonyi János külügyminiszter pusztán lélektani hadviselésnek nevezte az észak-koreai stratégiát), Pan Gimun a válság eszkalálódásáról beszélt: „a mostani feszültségszint rendkívül veszélyes, egy téves értékelésből eredő kisebb incidens is kontrollálhatatlan helyzetet eredményezhet” – figyelmeztetett az ENSZ dél-koreai főtitkára.

Észak-Korea "nagyon közel korcsolyázik a veszélyes vonalhoz" - jelentette ki szerdán a Pentagonban Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter. Washington készen áll arra, hogy megvédje magát és szövetségeseit - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!