Hírek

2014.07.08. 10:06

Jön a világfutball klasszikusa

Brazília és Németország is hétszer játszott döntőt világbajnokságon, előbbi ötször, utóbbi háromszor győzött eddig. Egyikük hétről a nyolcra lép ma este.

RG

Megjósolni is lehetetlen, hogy melyik csapat jut be a világbajnokság döntőjébe a keddi elődöntőből (kezdés 22 óra, tv: M1). Mindkét válogatott mellett szólnak érvek, de jelenleg csak egy biztos: az egyikük a lefújás után lemondhat a nagy álomról, a vb-trófeáról. A brazilok hazai pályán játszanak, ez mindenképpen nagy előny számukra, ugyanakkor óriási hátrány és veszteség nekik, hogy nem lehet ott a pályán legjobbjuk, a Kolumbia elleni, 2–1-re megnyert negyeddöntőben csigolyatörést szenvedett Neymar. Sőt a legmegbízhatóbb teljesítményt nyújtó védőjét, Thiago Silvát is nélkülöznie kell Luiz Felipe Scolari kapitánynak. A Selecao játékosai ugyanakkor fogadkoznak, hogy két kulcsemberük nélkül is megoldják a feladatot.

A csapat korábbi klasszisa, Ronaldo biztos a hazai sikerben. „Ez a világfutball klasszikusa, és most nem a németek a nagy favoritok. A selecao a világ minden válogatottja ellen esélyes” – húzta alá a 2002-es, éppen a németekkel vívott vb-döntőt két góljával eldöntő legenda, aki azt is hozzátette, hogy szerinte 1–0-ra nyer majd a brazil válogatott. A helyi sajtóban mindenesetre másról sem szólnak a híradások napok óta, mint, hogy ki pótolja majd Neymart a németek ellen. A legtöbben úgy gondolják, hogy Oscar kaphatja meg ezt a szerepkört, ebben az esetben pedig egy védekezővel több lehet ott a pályán, nagy eséllyel a Chelsea légiósa, Ramires lesz az, aki a kezdő sípszó idején kifut a pályára. Abban mindenki egyetért, hogy Thiago Silva helyén Dante, a Bayern München védője játszik majd.

A németeknek nincsenek ilyesfajta gondjaik, sőt egyáltalán semmiféle gondjaik nincsenek. Joachim Löw csapata duzzad az önbizalomtól, ami nem is csoda, hiszen a szakértők szerint ez az utóbbi évek legerősebb csapata. Lahmék a franciák ellen is bizonyítottak, kis túlzással félgőzzel verték meg a kékeket (1–0) a negyeddöntőben.

„Csak hinnünk kell magunkban, és mindent beleadni. Nagyszerű elődöntőnk lesz, abban biztos vagyok!” – fogalmazta meg gondolatait a Twitteren Thomas Müller, a németek házi gólkirálya, aki eddig négy találatot jegyez Brazíliában. A németekkel kapcsolatosan az egyetlen nyitott kérdés, hogy játszik-e Miroslav Klose (aki egy gólra van attól, hogy ő legyen minden idők legeredményesebb vb-góllövője), vagy Löw ismét Götzének szavaz bizalmat. Egy dolog biztos, két nagyszerű csapat lép pályára ma este Fortalezában, és a kiesőért biztosan fájni fog a futballrajongók szíve.

Az elődöntőben: Németország–Brazília, Belo Horizonte, 22 óra (tv: M1). A tervezett kezdőcsapatok, Németország: Neuer – Lahm, Boateng, Hummels, Höwedes – Schweinsteiger, Kroos, Khedira – Özil, T. Müller, Götze. Brazília: Julio Cesar – Maicon, David Luiz, Dante, Marcelo – Ramires, Fernandinho, Paulinho – Hulk, Fred, Oscar.

Az Argentína–Hollandia mérkőzést szerdán játsszák (22 óra).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!