Hírek

2014.09.20. 11:36

Átverés az Ebolával kapcsolatos e-mail, ne kattintson rá

Kiberbűnözők műve az az e-mail, amely látszólag az Ebola-járvány legfrissebb információira hívja fel a figyelmet – vagy legalábbis próbálja, a ránézésre jól kivitelezett, és hivatalosnak tűnő levél ugyanis átverés, megnyitása komoly károkat okozhat számítógépünk működésében.

BAMA

A Symantec három olyan kártevő-kampányt és adathalász akciót is észlelt, amelyek az Ebola-vírust használták fel a jellemzően pszichológiai manipulációt (social engineering) alkalmazó támadásokhoz – írta a Technet.hu.

A hírportál beszámolója szerint az említett három támadás közül az első volt a legegyszerűbben kivitelezve: a támadók egy hamis Ebola-jelentést küldtek ki e-mailben, amely valójában a Trojan.Zbot kártevőt tartalmazta. A második támadássorozatban a kiberbűnözők az Etisalat nevében küldtek ki hamis e-mailt, melynek szövegében azt állítják, hogy az Ebola-vírusról szóló tájékoztató prezentációt tartalmaz a csatolmány, a ZIP fájl viszont a Trojan.Blueso kártevőt telepítette az áldozatok számítógépére.

A harmadik kampány az Ebolával kapcsolatos friss híreket használja fel: az utóbbi hetekben sokat emlegették a kísérleti stádiumban lévő Zmapp nevű gyógyszert, erre utalva, a csalók e-mailben állítják, hogy megvan az Ebola-vírus ellenszere, és a felhasználót arra kérik, hogy terjesszék a hírt minél több embernek. A levél csatolmánya viszont a Backdoor.Breut nevű kártevő – írják.

Szakértői tanácsokra hivatkozva az oldal azt írja (amelynél jobbat mi sem tudunk tanácsolni): legyenek különösen körültekintőek a kéretlen, váratlan vagy gyanús levelekkel kapcsolatban. Ha nem vagyunk teljesen biztosak az e-mail eredetiségében, akkor ne válaszoljunk rá, ne kattintsunk a linkekre és ne nyissuk meg a csatolmányokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!