Hírek

2014.12.04. 12:49

Elégedetlen a helyi lakosság a szakadár vezetéssel a Donyec-medencében

A Donyec-medencében fokozatosan növekszik a lakosság elégedetlensége a szakadár vezetéssel szemben - írta az ukrán sajtó csütörtökön. Ez a tendencia felerősödött azóta, hogy november 2-án saját általános választásokat rendeztek, amelyeket Kijev illegitimnek minősített, és amelynek eredményét egyetlen állam sem ismerte el hivatalosan, még Oroszország sem.

MTI

A harcok térségében javarészt idős és szegény emberek maradtak, a jobb módúak elmenekültek. Az ott maradtak újságíróknak arról számolnak be, hogy hónapok óta nem kapják meg nyugdíjukat vagy a nekik járó szociális ellátást. A nyugdíjasok segélyszervezetektől kapnak időről időre élelmiszereket.

November 5-én az ukrán kormány úgy határozott, hogy átmenetileg leállítja az oroszbarát szakadárok által megszállva tartott területek állami költségvetésből történő támogatását, beleértve a nyugdíjak és a szociális ellátások folyósítását. Ezeket az összegeket a jogosultak felvehetik az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött bármelyik településen, ha ottani lakcímre bejelentkeznek, más esetben visszamenőleg kapják majd meg juttatásaikat, miután az ukrán hadsereg visszafoglalta településüket a szakadároktól.

A döntést Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök azzal indokolta, hogy az állam hiába folyósította eddig a nyugdíjak és szociális ellátások összegét a szakadárok által megszállt területekre, a pénzt nem kapták meg a lakosok a szeparatistáktól. "A kormány pedig nem hajlandó szélhámosokat és terroristákat szponzorálni" - szögezte le a kormányfő.

Helyszíni beszámolók alapján a szakadárok úgynevezett nyugdíjjegyeket osztanak, amiért nem tudni, mit kapnak cserébe az ellátottak. A nyugdíjjegyekért mégis több ezren állnak sorokban a hivatali épületek előtt. Nemrég az ukrán média arról adott hírt, hogy a szakadárok a béreket élelmiszerekben akarják kifizetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!