Hírek

2015.03.09. 16:07

Őrizetbe vettek négy feltételezett segítőt

Őrizetbe vett hétfőn négy embert a francia rendőrség a januári eleji, 17 áldozattal járó párizsi terrortámadásokkal kapcsolatban - közölték rendőrségi források.

MTI

A gyanú szerint mind a négyen Amédy Coulibalyval álltak kapcsolatban, azzal az iszlamistával, aki a francia főváros Montrouge nevű elővárosában január 8-án megölt egy rendőrnőt, majd másnap túszokat ejtett egy párizsi kóser élelmiszerboltban, akik közül négyet megölt.
   
Az Europe1 kereskedelmi rádió úgy tudja, hogy az egyik őrizetbe vett személy egy csendőrnő. A nő élettársát is meggyanúsították, aki egy korábban elkövetett köztörvényes bűncselekmény miatt már előzetes letartóztatásban van. A férfi Coulibaly ismeretségi köréhez tartozott. 
   
Az iszlám hitre áttért csendőrnőt februárban felfüggesztették, mert azzal gyanúsítják, hogy segítette férjét abban a köztörvényes bűncselekményben, amellyel megvádolták.
   
Mobiltelefonok hívási listái alapján a rendőrség megállapította, hogy a férfi a merényletek előtt Coulibaly közvetlen közelében tartózkodott.
   
A párizsi terrortámadások ügyében folyó nyomozás keretében január végén már négy másik ember ellen is eljárás indult. Őket azzal vádolják, hogy logisztikai segítséget nyújtottak a túszejtőnek, de nem feltétlenül tudtak a pontos szándékairól. Mind a négyen, Tonino Gonthier, Willy Prévost, Christophe Raumel és Michael Alwatik előzetes letartóztatásban vannak, amiért fegyvereket és gépkocsikat vásároltak az elkövetőnek, illetve közvetítettek azok beszerzésében.
   

Más, Szíriába távozott embereket is gyanúsít a rendőrség azzal, hogy segítették az elkövetőket a támadások előkészítésében, köztük Amédy Coulibaly élettársát. A nő, Hayat Boumeddiene néhány nappal a terrorcselekmények előtt testvéreivel együtt utazott Madridból Törökországon át Szíriába.
   
A Kouachi testvéreknek, a Charlie Hebdo szatirikus hetilap ellen január 7-én elkövetett támadás két szélsőséges elkövetőjének ismerőseit, Fritz-Joly Joachint és Cheikhou Diakhabit Bulgáriában, illetve Törökországban vették őrizetbe, amikor szintén Szíriába próbáltak meg eljutni. Őket azóta a bolgár és a török hatóságok kiadták Franciaországnak, ahol mindkét férfi ellen vádat emeltek.
   
Az újság szerkesztőségénél elkövetett merényletben 12-en vesztették életüket.
   
Amédy Coulibaly és a Kouachi testvérek is meghaltak a kommandósokkal folytatott tűzpárbajban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!