Hírek

2017.04.03. 08:48

Eredményesen működik a határzár

Címkék#Hírkereső

Újabb útvonalakat keresnek a szakértők szerint az illegális bevándorlók, miután jól működik a műszakin kívül a jogi határzár is a magyar–szerb szakaszon, ahol már megerősítették a vízi határszakasz védelmét is.

MW Központi Szerkesztőség

Az uniós vezetők is kezdenek hangot adni annak, hogy aggasztó a migrációs helyzet, amelyre a leghatékonyabb megoldás az lenne, ha Magyarország példáját követve határzárakat hoznának létre – hangoztatta az M1-en a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.

Speidl Bian­kát arról kérdezték, hogy az Európai Parlament néppárti elnöke, a német Die Weltnek menedékvárosok létrehozásáról beszélt. Antonio Tajani szerint ezek „átmeneti városok” lennének, ahol az emberek ideiglenesen élhetnének, kórházakkal, gyermeklétesítményekkel. Speidl Bianka úgy vélte, Tajani azt sugallja, hogy a migrációs helyzet nagy aggodalomra ad okot. Az igazi áttörés szerinte viszont az lesz, amikor jogi határzár létesítésére hívják fel az unió tagállamait vagy „akár az összes európai országot”.

Kontrát Károly szombaton úgy értékelte, hogy jól, problémák nélkül működik a megerősített jogi határzár. A Belügyminisztérium államtitkára szerint az első tapasztalatok kedvezőek, a határ szerb oldaláról eltűntek a migránsok, más útvonalakon próbálkoznak. A jogi határzár hatályba lépése óta senki sem tudott illegálisan Magyarország területére lépni.

A hétvégén megerősítették a magyar–szerb vízi határszakasz védelmét is. Erre azért van szükség, mert a jogi határzár miatt elképzelhető, hogy a migránsok itt próbálnak majd bejutni Magyarországra. Kilenc rendőrségi és két honvédségi, hőkamerával, radarral, éjjellátóval felszerelt hajó járőrözik a térségben.

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő szerint a tökéletesen működő magyar határzár miatt az embercsempészek új útvonalakat keresnek, a tenger ellenőrizetlenebb, ott könnyebben lehet bejutni az EU-ba. Nógrádi György biztonságpoltikai szakértő is úgy azt mondta, Európában egyre elfogadottabb az a magyar álláspont, hogy a migránsokat Európán kívül kell tartani, hot spotokat kellene létrehozni Észak-Afrikában.

Róma megállapodott líbiai törzsekkel

A La Stampa tegnap azt írta, hogy békemegállapodást írtak alá egymással a Líbia déli térségét uraló törzsek Rómában, és egyúttal kötelezettséget vállaltak arra, hogy ellenőrzésük alá vonják az ország ötezer kilométer hosszú déli határát. Marco Minniti olasz belügyminiszter szerint ez az európai migráció déli határának lezárását jelenti.

Az olasz La Repubblica szerint az Európába induló bevándorlók megmentésén fáradozó, nem kormányzati szervezetek némelyike az embercsempészeknek kedvez és az Olaszországba tartó bevándorlást ösztönzi azzal, hogy a migránsokat a líbiai partoknál veszi hajóinak fedélzetére.

Robbanóanyagot rejthetnek laptopokba is

A brit biztonsági szolgálatok terrorveszélyre figyelmeztették a brit repülőtereket és atomerőműveket, és a biztonsági intézkedések fokozására szólították őket, mert nőtt az elektronikus biztonsági rendszereiket fenyegető veszély.

A hírszerzés azt feltételezi, hogy a terroristák kifejleszthettek olyan módszereket, amelyekkel úgy tudnak robbanóanyagot elrejteni a hordozható számítógépekbe (laptop) és mobiltelefonokba, hogy a repterek biztonsági átvilágítási rendszere ne észlelje őket. Horváth József biztonság­politikai szakértő szerint számolni kell azzal, hogy egy merénylő laptopba rejtett robbanószerkezetet hoz működésbe egy repülőgép fedélzetén (ezt az Egyesült Államok bizonyos járatain már meg is tették), ezért indokolt az elektronikai eszközök használatának tiltása a repülőgépeken.

Szigorúbb román határellenőrzés

Péntektől Románia szigorítja a határellenőrzést valamennyi határátkelőjén a most életbe lépő új schengeni határellenőrzési kódexe alapján, ami a húsvéti forgalomnövekedés körülményei között nagyobb várakozási időt okozthat a határátlépésnél. A rendelet értelmében az unióban szabad mozgási joggal rendelkező polgárok úti okmányait is ellenőrizni kell mind belépéskor, mind kilépéskor, és összevetni a Schengeni Információs Rendszerrel, illetve az Interpol lopott vagy elveszett dokumentumainak adatbázisával, tisztázva, hogy az illető nem jelent-e biztonsági kockázatot, közrendvédelmi vagy közegészségügyi kockázatot az Európai Unióban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!