Hírek

2017.04.10. 09:46

Kiutasítás várt a gázolóra

Címkék#Hírkereső

Házkutatásokkal és kihallgatásokkal telt a stockhol­mi merényletet követő hét­vége Svédországban. A rend­őrség elfogott egy üzbég férfit, őt gyanúsítják a tömeggázolással, és őrizetbe vették feltételezett cinkosát is. Az üzbég férfi tartózkodási engedélyét korábban már elutasították.

MW Központi Szerkesztőség

Már hét embert hallgattak ki a pénteki stockholmi merénylettel kapcsolatban, és a svéd rendőrség szombaton bejelentette, egy 39 éves üzbegisztáni férfit gyanúsít a tömeges gázolással.

Mint közöltük, a svéd fővárosban nagy sebességgel a járókelők közé hajtott egy teherautó, majd egy bevásárlóközpontnak ütközött. Négy embert – egy brit, egy belga és két svéd állampolgárt – halálra gázolt, 15-öt megsebesített, tíz embert még kórházban ápolnak.

Stefan Löfven miniszterelnök bejelentette, hogy „minden jel szerint” terrortámadás történt. A teherautót az üzbég vezette, a vezetőfülkében egy robbantásra alkalmas tárgyat találtak. A férfinak már volt dolga a svéd rendőrséggel, de iszlamista csoportokkal való kapcsolatairól eddig nem tudtak. Korábban svédországi tartózkodási engedélyt kért, de nem kapta meg, így kiutasítás várt rá. A rendőrség azóta kiderítette, rendkívüli érdeklődést mutatott az Iszlám Államhoz hasonló szélsőséges szervezetek iránt.

Dan Eliasson rendőrfőkapitány szombaton arról beszélt, hogy az őrizetbe vett férfi a jelek szerint egyedül követte el tettét, de tegnap már egy feltételezett tettestárs, egy 17 éves orosz állampolgár elfogásáról számolt be.

Próbálják kideríteni, hogy az üzbéget mi motiválta tette elkövetésében, és hogyan érkezett az országba. Házkutatások sorozata után tegnap
a rendőrség közölte, „az eseményekkel összefüggésben hét embert állítottak elő kihallgatásra”.

A merénylet helyszínén a bevásárlóközpont lépcsőit tegnap virágok borították, délután pedig több ezren emlékeztek meg az áldozatokról.

Gyanús pokolgép Oslóban

Bombának vélt szerkezetet találtak Oslóban, a népszerű Grönland negyedben szombaton éjszaka – közölte a Le Monde. A városrészt lezárták, a bárokat és a vendéglőket kiürítették, a gyanús eszközt a tűzszerészek tegnap hajnalban, ellenőrzött körülmények között felrobbantották. A hatóságok szerint kis hatású robbanóeszközről lehetett szó.

A norvég belbiztonsági szolgálat nyomozást indított, csupán annyit tudni, hogy egy embert  őrizetbe vettek. A stockholmi gázolásos támadás után egész Norvégiában megerősítették a biztonsági intézkedéseket, az utcákon fegyveresek járőröznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!