Hírek

2017.04.12. 08:58

Meggyilkolták a lengyel köztársasági elnököt?

Címkék#Hírkereső

A levegőben darabokra hullott a magas rangú lengyel politikai és katonai vezetőket, illetve Lech Kaczyński elnököt szállító repülő hét évvel ezelőtt a nyugat-oroszországi Szmolenszknél. Az eddigi lengyel vizsgálatok szerint egy speciális töltet okozhatott robbanást.

MW Központi Szerkesztőség

Talán a Kennedy-gyilkosság rejtélye foglalkoztatta annyira az embereket, mint Lech Kaczyński lengyel elnök gépének hét évvel ezelőtti tragédiája. A lengyelek az orosz légi irányítókat, az oroszok a lengyel pilótákat teszik felelőssé a katasztrófáért.

 – Már a levegőben darabokra hullott a repülő, amely az elnököt, illetve Lengyelország politikai és katonai vezetőit szállította 2010 áprilisában – jelentette be hétfőn a tragédia körülményeit vizsgáló bizottság Varsóban. Megállapításai szerint több jel is arra utal, hogy a repülőn egy termobarikus töltet okozhatott robbanást. (Az ilyen bombánál először egy kis töltet felrobbantásával szétszórják a robbanóanyagot a levegőben, amit aztán egy újabb töltettel robbantanak fel.)

A detonáció még a zuhanás előtt a pilótafülkében, a gép szárnyán, valamint a törzs és a szárny kapcsolódásánál történt – magyarázza a jelentés. Robbanásra utal az is, hogy négy olyan holttestet is találtak, amely nem a baleset okozta tüzek közelében feküdt, mégis súlyos égési sérüléseket fedeztek fel rajtuk.

A tájékoztatón vetített dokumentumfilm narrátora szerint az orosz légi irányítók tudatosan hibásan tájékoztatták a lengyel pilótákat, nem közölték, hogy a repülő letért útvonaláról. Animációval szemléltették, hogy az utolsó másodpercekben a műszerek hibákat jeleztek, és a gép még a levegőben szétesett. A roncsok elhelyezkedése, a holttestek sérülései „arra késztették
a bizottságot, hogy teljesen valósnak tekintse a robbanás lehetőségét”. 

Vizsgálatai és kísérletei eredményéből arra következtet a bizottság, hogy
a robbanás „legvalószínűbb kiváltója egy termobarikus töltet volt, amely erős lökéshullámot idézett elő”.

A Lengyelországot 2015 novembere óta kormányzó nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság párt úgy látja, az eddigi lengyel- és oroszországi vizsgálatok alapvető tényeket és információkat hallgattak el, amelyek lényegesen módosítják az események megítélését. A lengyel hatóságok két orosz légi irányítót – Pavel Plusnyin alezredest és Viktor Rizsenko őrnagyot – gyanúsítottak meg a katasztrófa szándékos okozásával, és bűnrészességgel vádolták meg Nyikolaj Krasznokutszkij őrnagyot, aki szintén a szmolenszki irányítótoronyban tartózkodott.

Tisztázást követel és megbocsátást is kér az államfő

Alapvető, hogy a lengyel állam igazságos legyen az áldozatok hozzátartozóival, valamint „az esetleg bűnösökkel is” – mondta Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn, a tragédia évfordulóján tartott megemlékezésen.

Duda egyúttal a bűnügyi felelősségtől független, keresztény szellemű megbocsátásra kérte a lengyeleket, akiket kölcsönös tiszteletre is felhívott. Utalt rá, a kormánygép fedélzetén különféle politikai irányultságú személyiségek utaztak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!