Hírek

2017.04.25. 09:24

Nagyon kapósak a fogyasztási hitelek

Címkék#Hírkereső

Több mint 50 milliárd forintnyi fogyasztási hitelt vettek fel az első két hónapban a háztartások, ami harmadával több az egy évvel korábbinál. A személyi kölcsönök húzzák leginkább a piacot.

Barát Mihály

Jól indult a 2017-es év a fogyasztási hitelek szempontjából is. A folyószámlahiteleket nem számítva 51 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket a lakossági ügyfelek, ami 32,1 százalékkal több az egy évvel korábbinál – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból. Ennél több fogyasztási hitelt legutóbb 2012 januárjában és februárjában vettek fel a háztartások, ám akkor is részben a devizahitelek forintosításával állt összefüggésben a nagy kihelyezett mennyiség.

Az MNB statisztikái alapján a személyi kölcsönök húzzák a fogyasztási hitelek piacát. Ezekből 33,7 milliárd forintnyit helyeztek ki a pénzügyi szolgáltatók két hónap alatt, ami közel 44 százalékos növekedés 2016 azonos időszakához viszonyítva.

Jobban keresik a lakossági ügyfelek a szabad felhasználású jelzáloghiteleket is: a 6,9 milliárd forintnyi – ötéves vagy rövidebb kamat­periódusú – új szerződés majdnem 14 százalékkal több volt az egy évvel korábbinál. Az első két hónap adatai alapján csökkent viszont az áruvásárlási hitelek kihelyezett mennyisége, miközben a gépjárműhiteleknél sincsen érdemi növekedés. Az új kihelyezések növekedése ellenére még nem fordult meg az állomány lassú csökkenésének trendje. A jegybank adatai szerint a február végi, 2438,1 milliárd forintos állomány 6,7 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál.

A bankok várakozásai szerint is a személyi kölcsön lehet az a termék, amely az idén növekedésben tartja a fogyasztási hitelek piacát. Az OTP Bank tapasztalatai szerint tavasszal a kölcsönigénylések száma komolyan megnövekszik, az ingatlantulajdonosok többsége erre az időszakra időzíti a szükséges felújításokat. „Az OTP Banknál felvett személyi kölcsönök átlagos összege folyamatosan nő, már megközelíti az 1 millió forintot” – fejtette ki Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank fogyasztási hitelek főosztályának igazgatója.

Az átlagos kölcsönösszeg emelkedését tapasztalják a CIB Banknál is: a hitelintézet napokban közölt adatai szerint az átlagos hitelösszeg a személyi kölcsönöknél ma már 1,3 millió forint a két évvel ezelőtti 800 ezer helyett.
A személyi kölcsönök igénylésekor az ügyfelek mintegy negyede a maximálisan rendelkezésre álló futamidőt választja, mely a CIB-nél hét év. A bank várakozásai szerint a következő hónapokban tovább élénkül a kereslet a személyi kölcsönök iránt, náluk is úgy látják ugyanis, hogy
a tavaszi időszakban a legnagyobb az igénylések száma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!