Hírek

2017.05.17. 08:42

Rendet tesz a kormányzat a magyar meggypiacon

Címkék#Hírkereső

Szerződéskötési kötelezettség bevezetésével tenne rendet a kormányzat a hazai meggypiacon.

MW Központi Szerkesztőség

A Földművelésügyi Minisztérium javaslata már az Országgyűlés előtt van. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint a minisztériumi javaslat alapján a friss meggy hazai értékesítésére irányuló szerződést a gyümölcs feldolgozásáig írásba kell foglalni.

A megállapodás legalább egy évre szól, a felek azonban ennél hosszabb időre is leszerződhetnek. A termelők a feldolgozótól vagy a felvásárlótól kaphatnak ajánlatot, amelyet fél évig tartanak fenn.

A szerződésben foglalt feltételek betartását a mezőgazdasági igazgatási szerv ellenőrizné. Ha kiderül, hogy valamelyik fél megszegte a kötelezettségét, és a felszólítás után sem teljesíti, szankciót szab ki a hatóság.

Csizmadia György ágazati szakértő lapunknak elmondta: az elmúlt 6-8 évben óriási kilengések voltak az árakban a meggypiacon, ami legnagyobbrészt annak tudható be, hogy a termelők nem kötöttek szerződést a felvásárlókkal. Sok esetben arra spekuláltak, hogy a szabadpiacon magasabb áron értékesíthetik a termést. Ezt a helyzetet rendezné, ha szerződéses keretek közé szorítanák a termelést és a feldolgozást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!