Hírek

2017.05.25. 08:32

Tízezer fogyatékkal élő önállósága javulhat

Címkék#Hírkereső

Tízezer fogyatékkal élő ember kap esélyt az önállóbb életre 2023-ig azzal, hogy a nagy szociális intézményekből kisebb, családias közösségekbe költözhetnek.

MW Központi Szerkesztőség

A kiváltási programra 77 milliárd forintot fordít a kormány – mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerdai sajtótájékoztatóján.

Czibere Károly arról beszélt: a program első, 6 milliárd forintos forrású köre eredményes volt, 2016 elejéig 600 ember hagyhatott el nagy szociális intézményt. A nemrég indult második körben 22 milliárd forintból további 2500 fogyatékkal élő ember előtt nyílik meg a teljesebb élet lehetősége 2019 elejéig, majd 2023 végéig további 7500 ember költözhet ki 55 milliárd forintból – mondta.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a „kitagolási program” elsősorban nem a nagy intézmények megszüntetéséről szól, nem arról, hogy „nagy gettók helyett kis gettókat” hozzanak létre. A cél az, hogy az uniformizált szolgáltatások helyett élhető, családias környezetet biztosítsanak számukra, továbbá közszolgáltatások, képzési és munkalehetőség vegye őket körül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!