Hírek

2017.05.08. 08:10

Utazás előtt jobb, ha átnézzük az autót

Címkék#Hírkereső

Nincs is annál kellemetlenebb dolog, mint amikor a hónapok óta tervezett nyaralásunkat kerékbe töri egy hirtelen jött műszaki meghibásodás.

MW Központi Szerkesztőség

Érdemes ezért gondosan átvizsgáltatni a kocsinkat, akár már ezekben a napokban-hetekben, még mielőtt nekivágunk az előttünk álló több száz, esetleg több ezer kilométernek. De hogyan készítsük fel megfelelően az autónkat?


Ha autóval vágunk neki a nyaralásnak, akkor fordítsunk kellő figyelmet a jármű állapotának felmérésére, hiszen nem jó lerobbant kocsival megkezdeni a pihenést. A legfontosabb lépés, hogy indulás előtt cseréljünk kereket, mindenképp nyári gumi legyen az autón.

Ellenőrizzük a motorolajat, a hűtőfolyadékot, a fékolajat, a megfelelő keréknyomást, a féklámpát és a fényszórókat, valamint az indexet is. Mindenképpen javasolt megvizsgálni, hogy az akkumulátor megfelelően működik-e, de célszerű a fékbetéteket is átvizsgálni.


A klímás autók esetében kiemelten fontos, hogy tiszta legyen a rendszer. Kánikula idején legyen elég innivaló az autóban, hiszen hamar átmelegszik a kocsi.


A schengeni övezeten belül több ország is ideiglenes ellenőrzést vezetett be a határain, ezért az országból való kilépéskor hosszú várakozásra lehet számítani. Ilyenkor célszerű a motort leállítani, mert a kánikulában könnyen felforrhat a hűtővíz.


Csak annyi bőröndöt vigyünk, amennyi feltétlenül szükséges. A túlpakolt autók többet fogyasztanak, és lassabban tudunk haladni. Pótkerék és szerszámosláda mindig legyen nálunk egy esetleges defekt vagy lerobbanás esetére.


Az itthon megkötött felelősségbiztosítás az EU valamennyi tagállamában, illetve Izlandon, Norvégiában és Svájcban is érvényes. A biztosítási okmányokat feltétlenül vigyük magunkkal, és célszerű az autóban tartani néhány példányt az európai baleset-bejelentő lapból. A casco szerződések külföldi töréskárokra vonatkozó passzusai viszont biztosítónként változnak.

 
Figyeljünk majd az autópályadíjra 

Indulás előtt ajánlott az útvonal megtervezése, de annak is érdemes utánanézni, hogy mely útszakaszokon szükséges autópálya-matricát vásárolni, és persze hogy az milyen költséggel jár. Németországban még nem kell, de sok más országban kötelező a matrica.

Horvátországba utazóknak érdemes figyelniük, mert idén kicsit többet kell fizetniük. A Zágráb–Split közötti autópályaszakasz díja 174 kunáról 183 kunára, nagyjából 7686 forintra emelkedik. Aki Dubrovnikig utazik, 223 kuna helyett most 234 kunát fog fizetni. A Zágráb–Rijeka útszakasz díja nem változik, marad 70 kuna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!