Kék hírek, bulvár

2010.07.09. 19:48

A rettegő lakó este már nem mer kimenni az utcára

A dombóváriak többsége ugyan biztonságban érzi magát és tulajdonát, ám szeretnék, ha még több rendőr működne közre a nyugalma fenntartásában.

TEOL/Rácz Tibor

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Simon István, a városi rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője (jobbról) egy nemrég tartott fórumon, ahol a civilekkel való összefogás volt a téma (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Hamarosan lezárul a nyomzás az uzsorázással, zsarolással és csalással gyanúsított család ügyében. A família – mint már megírtuk – rettegésben tartotta a város és a környék lakosságának egy részét. Tetteik felgöngyölése mindenképpen jótékony hatással volt a dombóváriak biztonságérzetére. A TEOL.hu nem reprenzentatív felméréséből is ez derült ki. Ugyanakkor az is, hogy a városlakók nem teljes mértékben elégedettek a rendőri jelenléttel.

Az utcán véletlenszerűen megállított emberek közül kevesen vállalták név szerint véleményüket. Dr. Berta Bálint, a helyi gimnázium nyugalmazott igazgatója elmondta, ő abszolút biztonságban érzi magát, tulajdonát egyaránt. – A heti egy ultiparti után késő éjszaka is nyugodt szívvel merek akár két kilométert is sétálni – nyilatkozta.

– Igaz, kicsit zavar, hogy körülbelül húsz kandelláberen nem ég a lámpa. A nyugodtság ellenére a házunk bejárati ajtaját megerősítettük az utóbbi időkben. Sokat hallunk szélhámosokról, trükkös tolvajokról, besurranókról, akik még eddig szerencsére elkerültek bennünket. Egy barátom házába azonban fényes nappal bementek. Ez viszont nem jelenti azt, hogy Dombóváron a közbiztonság rosszabb lenne, mint más városokban Magyarországon – összegezte véleményét a nyugdíjas férfi.

Somogyi Katalin viszont egyre rosszabbnak tartja a város közbiztonságát, este szinte már fél kimenni az utcára. – Több a retesz, a lakat az ajtókon, a kapukon – kezdte. – Ennek nem a körülbelül fél évvel ezelőtti postarablás az oka, hanem a sok apró bűncselekmény, amiről hallunk a barátainktól, ismerőseinktől. Nemrég mozgásérzéseklős lámpákat is felszereltettünk a ház köré. Úgy hisszük, attól nagyobb biztonságban leszünk. Majd meglátjuk, segít-e valamit – tette hozzá.

A további mintegy 15 válaszoló személy többsége dr. Berta Bálinthoz hasonlóan nyilatkozott. Egy ötven év körüli asszony ezzel együtt elmondta, egy dolgot azonban hiányol: a gyalogos járőröket az utcákról. Szeretné, ha több lenne belőlük, s már a jelenlétükkel visszatartanák az embereket a bűncselekmények elkövetésétől.

A rendőrség statisztikái szerint a bűnügyi helyzet nem romlott a városban

Kitanics Zsuzsanna, a Dombóvári Rendőrkapitányság sajtóreferense elmondta, Dombóváron évek óta nem romlik az emberek szubjektív közbiztonság érzete, ezt reprezentatív felmérések támasztják alá. - Az, hogy kevés a járőr az utcákon, mi is tudjuk, de sajnos az állományunk létszáma korlátozott – nyilatkozta. – Mi is szeretnénk, ha több járőr lehetne egyszerre a városban, mint három. Értelemszerű, hogy nem tudnak egyszerre mindenhol ott lenni. Ami viszont fontos, hogy a szolgálatok 30 százalékát gyalogosan töltik. Vigyáztak a gyerekekre is az iskolák és buszmegállók környékén. Természetesen mellettük a civil ruhás nyomozók is szolgálatot teljesítenek, s a kistérség falvaiban is úgy készítjük el a beosztást, hogy négy-öt rendőr mindig elérhető legyen, ha nagyobb, összevont akcióra van hirtelen szükség. A számadatok azt mutatják, hogy a közterületen elkövetett bűnesetek száma nem emelkedett, sőt általában a bűncselekmények száma sem emelkedett – húzta alá.

Hozzátette, az pedig, hogy az emberekben, a város társadalmában kialkult egy védekező mechanizmus, hogy megerősítik az ajtókat, lámpákat, riasztó berendezéseket szerelnek fel, csak tovább növeli a biztonságot. A rendőrség is úgy látja, hogy egyre többen foglalkoznak ily módon a saját biztonságukkal.

Hozzátette, az pedig, hogy az emberekben, a város társadalmában kialkult egy védekező mechanizmus, hogy megerősítik az ajtókat, lámpákat, riasztó berendezéseket szerelnek fel, csak tovább növeli a biztonságot. A rendőrség is úgy látja, hogy egyre többen foglalkoznak ily módon a saját biztonságukkal. Simon István, a városi rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője (jobbról) egy nemrég tartott fórumon, ahol a civilekkel való összefogás volt a téma (Fotó: Mártonfai Dénes) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!