Kék hírek, bulvár

2010.12.06. 10:12

A tolvajok karácsonya is közeleg

Ne hagyjuk, hogy az ünnepi vásárlások alkalmával a tolvajok járjanak jól – figyelmeztet Mártonné Kasler Sarolta rendőrségi sajtóreferens.

M. Á.

A zsebesek könnyen hoppon maradnak, ha a karácsonyi ajándékokat beszerző körút során a tárca nincsen elérhető helyen, a táska pedig nem pihen a bevásárló kocsin. Szintén jó tanács: aki sok készpénzt visz magával, az lehetőleg ne egy, inkább több helyre tegye el, így ha a tolvaj szerencsével is jár, csak az összeg töredékétől sikerül megfosztania áldozatát.

Még mindig akad, aki bankkártyája PIN kódját együtt tárolja a kártyával, ezzel mintegy tálcán felkínálva a rajta lévő pénzt. Ha nincs is mellette az a négy számjegy, akkor is inkább belső tárolókban van biztonságban, nem a farzsebben.

Vásárlás- és bepakolás után tanácsos minél hamarabb hazaindulni, és az autót még arra az időre is bezárni, amíg a kocsit visszatoljuk a helyére.
Az óvatosság nemcsak a bevásárláskor jön jól. Zsúfolt helyeken, tömegközlekedési eszközökön is oda kell figyelni. Elővigyázatosnak kell lenni a házalókkal is, az ünnepek közeledtével ugyanis megnő a saját célra gyűjtők száma – figyelmeztet a sajtóreferens. Lényeges, hogy idegent soha senki ne engedjen be a lakásba.

Aki több napra elutazik, azt csak a családdal vagy a legközelebbi barátokkal közölje, és kérjen meg valakit, hogy rendszeresen ellenőrizze az üresen hagyott otthonát, illetve ürítse a postaládát. Ha van rá lehetőség, érdemes riasztóval védeni az ingatlanokat, de sokat jelent a mozgásra felgyulladó fény, vagy a kivilágítás is. A hátsó bejáratok bezárására is kötelező! Számos alkalommal ugyanis ezeken surrannak be a tolvajok – mondta Martonné Kasler Sarolta.

Mivel egyre nagyobb forgalomra kell felkészülni, nagyobb türelemre és odafigyelésre van szükség mindenki részéről. A rendőrök folyamatosan járőröznek a nagyobb bevásárlóközpontok és a karácsonyi vásárok környékén megyénkben is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!