Kék hírek, bulvár

2011.01.18. 17:17

Postarablót és uzsorás bandát kapcsoltak le a rendőrök

Több bűncselekményre derült fény a múlt évben, mint 2009-ben a Dombóvári Rendőrkapitányság illetékességi területén. Azonban jóval több elkövetőt sikerült kézrekeríteni, s a törvény elé állítani a dombóvári zsaruknak.

TEOL/Rácz Tibor

Míg 2009-ben a városi főpostán történt rablás volt az egyik legnagyobb volumenű bűncselekmény a Dombóvári Rendőrkapitányság illetékességi területén, addig tavaly az uzsorás ügy kapta a legnagyobb visszhangot. A postralót kézrekerítették a rend őrei, ahogyan a kölcsönöket zsarolással, életveszélyes fenyegetéssel bevasaló banda tagjait is. 

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Szijártó István: elfogtuk azokat, akik a családi házas betöréseket követték el (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

– Meglehetősen nagy terhet jelentett ez az ügy a kapitányság számára, de amikor elindítottuk, már láttuk, hogy idő- és energiaigényes munka lesz. Nagyon fontos volt, hogy a kilátástalan helyzetbe került embereknek, akik szinte élni sem tudtak ettől a bűncselekmény-sorozattól, felkínáltunk egy új esélyt – mondta dr. Szijártó István rendőrkapitány. Kiemelte, kifejezetten fontos volt a bűncselekmény felderítése szempontjából az, hogy az emberek, a károsultak megbíztak a rendőrségben, hittek a munkájukban és annak tisztaságában. Ugyanis azt terjesztették a bűnözők, hogy nincs értelme a rendőrséghez fordulni.

A tavalyi év adatait elemezve a kapitány hozzátette, több bűncselekmény vált ismertté 2010-ben, mint az azt megelőző évben. – Ám nagyon fontos információ az is, hogy  százzal több elkövetőt sikerült elfognunk, és az eredményes nyomozásaink száma pedig mintegy kétszázzal emelkedett. A bűncselekmények számát befolyásolja az emberek szociális helyzete, a jogi környezet, ahogyan az is, hogy a szomszédos kapitányságok mennyire szorítják át a bűnözést a mi területünkre. A lényeg, hogy tudtuk kezelni a bűncselekmények számának emelkedését – mondta.

Kiemelte azt is, hogy a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények száma sajnos évről évre emelkedik az illetékességi területükön is. Éppen ezért felülvizsgálják a megelőzési stratégiájukat. 
– Az, hogy a gyerekeknek beszélünk a kábítószerekről, a hatásukról, nagyon rossz megközelítése a prevenciónak. Annyi biztos, hogy nem vált be. Az idei évtől főleg a szülőkkel és a tanárokkal keressük az együttműködés lehetőségét, s továbbra is minden eszközt bevetünk azért, hogy a terjesztőket kézre kerítsük. Azt viszont örömmel tapasztaltam, hogy a korábban gyakran előforduló iskolai erőszak szinte megszűnt Dombóváron. Mindez köszönhető a tanárok és a polgárőrök áldozatos munkájának is.

A közlekedési helyzet javult 2010-ben az előző évhez képest, ami elsősorban a közlekedési beruházásoknak, a rendőrlámpák kiépülésének is köszönhető. Ezek a szerkezetek megfogják a Pécsről ránk zúduló forgalmat. Emellett a közlekedésbiztonsági munkában résztvevő tanárok, diákok, polgárőrök munkája is benne van abban, hogy biztonságosabban lehet közlekedni a város útjain – tette hozzá. A gyoshajtások száma is csökkent, ami nagyrészt az objektív felelősségnek köszönhető. Az egyik nagy adósságunk, hogy a gyalogosok és kerékpárosok közlekedési morálján javítsunk. Eleinte csak figyelmeztetünk, de később keményen bírságoljuk majd a szabálytalanul közlekedőket.

A térség önkormányzatainak tervei között szerepel egy térfigyelő kamerarendszer kialakítása a kistérségben. Ennek megtervezésében segítettünk a településeknek, ám a megvalósuláshoz még az anyagi forrást elő kell teremteniük. Minden esetre, ha üzemel majd a rendszer, nagyban csökkentheti a területünkön a bűncselekmények számát. Meglehetősen sokan vonultak nyugdíjba a dombóvári kapitányság munkatársai közül, s átalakult a nyomozó alosztály is, fiatalok vették át a tapsztalt rendőrök helyét.

– Többen más kapitányságokon keresték a boldogulásukat, mert nem bírták azt a nyomást, amit a dombóvári kapitányságon kellett elviselniük. A létszámhiány is szinte állandó a kapitányságon, jelenleg 11 rendőrrel van kevesebb a dombóvári illetékességi területen, mint kellene. Jó hír azonban, hogy hétfő hajnalban sikerült elfognunk három gyanúsítottat, akik a családi házas betöréseket követték el az utóbbi időkben, a náluk talált tárgyakat le is foglaltuk. Hatalmas adósságot törlesztettünk az állampolgárok felé. Mindhármuk előzetes letartóztatását kezdeményeztük a napokban, azonban többet egyelőre nem mondhatok – mondta dr. Szijártó István.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!