Kék hírek, bulvár

2011.07.20. 07:10

Fizetség helyett fenyegetést kapott a taxis

Az okát nem hírportálunk tiszte kutatni, a ténnyel viszont foglalkozni kell: egyre több a nem fizető kuncsaft.

Venter Marianna

Az alábbi történetek szereplőinek nevét kérésükre megváltoztattuk. Azt mondják, rajtuk ne nevessen senki, és azt sem szeretnék, hogy a cseppet sem kedves kuncsaftjuk megfenyegesse őket.

Mónika műkörmös. Az egyik ünnep előtt, a legnagyobb forgalomban jelent meg nála egy termetes asszonyság, és a legdrágább műkörmöket, meg mindenféle extrát kért.

Mónika rengeteget dolgozott a meglehetősen elhanyagolt kézen és körmökön, majd amikor a fizetésre került a sor, az asszonyság a fejéhez kapott: jaj, a pénztárcámat az autóban hagytam, gyorsan leszaladok érte. Azóta sem látta senki sem őt, sem a munkáért járó fizetséget.

A fenti történet antihőse legalább egy hazugságra vette a fáradságot, de a filigrán fodrásznő, Magdika, még ennyit sem kapott. Miután elkészült a hajvágással, a jókora, életerős fiatalember felállt a székből, és egyetlen szó nélkül távozott.

– Mit tehettem volna? Álljak elé? Egy pillanat alatt legázolt volna – sírdogál Magdika, aki egyedül tartózkodott a kicsi üzletben. Mint mondja, az eset nem egyedi, és sajnos egyre gyakrabban fordul elő.

– Előre mégsem kérhetem el a pénzt, és nem kérhetek letétet sem. Arról már nem is szólva, hogy nem szívesen ijeszti el az ember a mai világban a kuncsaftokat a megelőlegezett bizalmatlansággal – sóhajt a fodrásznő.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Pesti Mihály tankol egy szekszárdi benzinkúton. Ő mindig fizet, de vannak, akik e nélkül távoznak Képünk illusztráció
[/caption]
Károly, a taxis, már kevésbé szégyenlős. Miután zsinórban fuvarozott népes családokat a város másik végébe, és nem hogy a fuvardíjat nem kapta meg, hanem még néhány maflást is beígértek neki, előre kéri a pénzt. Van, aki megsértődik és másik taxiba ül, de nem bánja. A semmiért semmit adnak a boltban – mondja. – Inkább legyek bunkó, mint balek!

Mit tegyen, mit tehet a szolgáltató, amennyiben a vevő fizetés nélkül távozik? A kérdésre Kitanics Zsuzsanna, a Dombóvári Rendőrkapitányság sajtóreferense válaszolt.

– Mindenképpen javasolt a rendőrség értesítése, a feljelentés megtétele, még akkor is ha az okozott kár a szabálysértési értékhatárt – 20 ezer forint – nem haladja meg. A tulajdon elleni szabálysértés rendőrségi hatáskör, így minden esetben a helyi rendőrkapitányság jár el ezekben az ügyekben.

A feljelentést érdemes rögtön az esemény, azaz a fizetés nélküli távozás után megtenni, hiszen a személy- és ruházat leírás alapján nagyobb az esély az elkövető személyazonosságának megállapítására.

A nyomozóhatóság munkáját segíti a személyleírás, esetleges akcentus, a távozásra használt személygépkocsi színe, típusa, rendszáma vagy legalább annak töredéke.

Az üzletben, boltban, szolgáltatás helyszínén elhelyezett kamera egyfajta megoldást jelenthet, hiszen a média segítségével szélesebb körben folytatható adatgyűjtés az ismeretlen személlyel kapcsolatban, főleg utazó, elkövetők esetében.

kép: tankMD_0001
képalá: Pesti Mihály tankol egy szekszárdi benzinkúton. Ő mindig fizet, de vannak, akik e nélkül távoznak
Fotóillusztráció: Mártonfai D.

Egy-egy kútnál havonta nagyjából kétszer biztos, hogy a tankolás után valaki visszaül a kocsijába, és elhajt. A trükkös tolvajok szemellenzős sapkát vesznek föl, és direkt összekoszolják a rendszámot, hogy utólag ne lehessen őket azonosítani a felvételen. De van más módszer is.

A leggátlástalanabbak, miután megtankolták a kocsit, az üzletbe, két-három percig bent vannak, majd vásárlás nélkül távoznak. A kutas azt hiszi, hogy fizettek, pedig eszük ágában sem volt.

Pesti Mihály tankol egy szekszárdi benzinkúton. Ő mindig fizet, de vannak, akik e nélkül távoznak Képünk illusztráció -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!