Kék hírek, bulvár

2011.10.08. 06:52

Döglött macskát is lefoglaltak a rendőrök

Több tonnás markolót, drága autót, sőt döglött macskát is foglaltak már le a szekszárdi nyomozók. Ezeket visszaadják a tulajdonosának, bűnjelként őrzik, vagy a bíróság értékesíti.

Ihárosi Ibolya

Mi lesz a szajréval? – tettük fel a kérdést, annak apropójából, hogy az utóbbi hetekben megyeszerte buktak le betörők, akik jelentős értékben loptak mindent, amit értek. Megpróbáljuk végigkövetni, hogy mi lesz a házkutatások során lefoglalt tárgyak sorsa.

Ami az olvasónak érdekesség az a nyomozónak még napokig tartó munka. Először is jegyzőkönyv készül a tárgyakról, majd ezeket a nyomozók fölpakolják és általában beviszik a rendőrségre mondta el dr. Pakulár Károly a Szekszárdi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője.

A lopott holmit visszaadják a tulajdonosának, s törekszenek arra, hogy ez mielőbb megtörténjék. Gyakran előfordul, hogy a rendőrök nem csak azokat a tárgyakat találják meg amelyeket az utolsó bejelentőtől loptak el, hanem más bűncselekményekből származókat is.
Ha nem találják meg a tulajdonost, mert például a tárgynak nincs egyedi azonosítója, akkor azt a bíróság értékesíti.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A tárgyi bizonyítékokat a bűnjelkamrában őrzik. Képünkön dr. Pakulár Károly a Szekszárdi Rendőrkapitányság osztályvezetője Fotó: G. K.
[/caption]
Jelenleg a legnagyobb értékű lefoglalt tárgy egy X5-ös BMW, amelyet a gyanú szerint Olaszországban loptak el, de még nincs hivatalosan azonosítva. Ha valóban a lopott autóról van szó, akkor az olasz hatóság rendelkezik arról mi legyen a sorsa. Ha például fegyvert foglalnak le azt a főkapitányságon tárolják. Kábítószert sem őriznek, mert az megy a szakértőhöz. Ha az kimondja, hogy valóban kábítószerről van szó, akkor ők semmisítik meg, ha nem akkor visszaküldik.

Előfordult, hogy több tonnás markolót foglaltak le, amelyet természetesen nem szállítottak el sehova. Ugyanígy nem hozták be a szerdán lefoglalt pónilovat sem, amelyet Pécsett loptak el, de itt találták meg a környéken.
Ez is ott maradt, ahol ráleltek.

Foglaltak már le döglött macskát, mert meg kellett állapítani, hogy megmérgezték, vagy lelőtték. Akadt olyan eset, mikor veszélyes anyagokat találnak, azokat vagy egy udvari raktárban tárolják, de volt már példa, hogy a katasztrófavédelem segítéségét kérték.

A lefoglalt tárgyak kisebbik hányadából lesz bűnjel, amelyet lajstromba vesznek, számot kap, hogy azonosítható és később is megtalálható legyen. Az iratokat közvetlenül csatolják az adott bűnügy aktájához A bűnjelkamrából ezek egy részét szakértőhöz is el kell küldeni. A nyomozók munkája tehát nem ér véget azzal, hogy elfogták a gyanúsítottat.

Arról, hogy a továbbiakban mi történik a lefoglalt bűnjelekkel, bizonyítékokkal, a Tolnai Népújság október 8-i számának 4. oldalán bővebben is olvashat!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!