Kék hírek, bulvár

2012.05.08. 08:01

Rengeteg a szökés: volt, aki 33-szor lépett le

Jelentősen megnőtt tavaly a szökések száma a gyermekotthonokból, már az idén is sokan tűntek el engedély nélkül.

Ihárosi Ibolya

Tavaly 410 megszüntető határozat született, mert az érintett 120 tizennyolc év alatti fiatal előkerült. Az összes gyerek több mint kétharmada nevelőotthonból lépett le.

Egy lány például harmincháromszor szökött meg. A legfiatalabb eltűnt 10 éves, a legtöbb 17 volt, őket követték a 16, illetve a 15 évesek. Az idén 147 esetet regisztrált a rendőrség, az eltűntek száma 99, mondta el Daubner Gabriella a megyei főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője.     

Rendkívül bonyolult probléma, hogy miért ugrott meg már az elmúlt évben a szökések, vagyis az engedély nélküli eltávozások száma a megyei gyermekotthonokból, derült ki Farkas Rita, a Tolna Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetőjének a szavaiból. Még bonyolultabb a probléma megoldása.

Mint a szakember elmondta, nem a szökdöső gyerekek, hanem a szökések száma nőtt meg. A gyerekotthonok minden alkalommal – a gyermekvédelemben hatályos jogszabályoknak megfelelően – bejelentik a rendőrségnek az engedély nélküli eltávozásokat.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Tejesdobozokon keresik az eltűnt csellengőket, szerencsére Tolna megyében eddig minden fiatal elő került Képünk illusztráció
[/caption]
Az okok között talán első helyen szerepel, hogy túl későn, leggyakrabban kamasz korban kerülnek be a gyerekek a szakellátás rendszerébe. Már kialakult személyiséggel és olyan súlyos magatartási problémákkal, amelyek a gyerekvédelmi szakellátást, normál gyermekotthoni keretek közt komoly feladatok elé állítják. Az életkor és a szökések gyakorisága egyenes arányban áll egymással.

Ugyanilyen rangú a gyerek kötődése a családhoz, főleg az anyához, a serdülőkori párkapcsolatok, a kötelességek hárítása, a motiválatlanság, a problémamegoldó készség hiánya. Ha a fiatal ebben a korban találkozik először kötöttségekkel, nyilván igyekszik kilépni ebből a helyzetből. Főként azok, akik már korábban is követtek el kisebb bűncselekményeket.

Az is komplex probléma, hogy mit lehetne tenni. A megoldások keresése érdekében már kétszer, legutóbb a hónap elején, széles körben folytattak egyeztetést a rendőrség és a gyermekvédelem szakemberei. Utóbbiak álláspontja, hogy össze kellene hangolni a jogszabályokat.

Ha jeleket időben felismerné az óvoda, iskola, akkor aktív családgondozással sok problémát meg lehetne előzi. Ha működik ez a családgondozás, amikor indokolt, fiatalabb korban lehetővé tenné a beavatkozást. Ugyanilyen fontos, hogy az erre alkalmas családokba ”visszagondozzák” a gyerekeket.

Eltűntek, körözöttek - korábbi írásaink a témában!

A teljes írást a Tolnai Népújság május 9-i, szerdai számában olvashatja! Keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő! Részletek itt! Kérje ingyenes próbaszámunkat: itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!