Kék hírek, bulvár

2014.03.06. 17:30

Egy embert öltek meg tavaly

Címkék#Bűnügyek

Az elmúlt évben mindössze egyetlen gyilkosság történt Tolna megyében. Azt azonban nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, idős személy ellen követték el.

TEOL/Ihárosi Ibolya

Kis túlzással akár „világcsúcsnak” tekinthető, hogy mindösszesen egyetlen gyilkosság történt Tolna megyében az elmúlt évben. A statisztika azonban mást mutat, ugyanis az arról szól, hogy az érintett évben hány ügyet zárt le a rendőrség. Vagy azzal, hogy nincs meg a tettes, vagy pedig vádemelési javaslattal. Minden év első hónapjaiban az új bűnügyekben megindított nyomozások mellett még folyamatban van egy csomó előző évi bűneset, vagy azért, mert az év végén követték el azokat, vagy azért, mert hosszabb időt vesz igénybe az eljárás. Például mivel rengeteg embert kell kihallgatni, vagy pedig szakértői véleményekre várnak.

A statisztika szerint Tolna megyében öt emberölési ügyben fejeződött be az eljárás az elmúlt évben, mondta el Huszti Gábor, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Ezek közül három volt befejezett, szándékos emberölés, a negyedik emberölési kísérlet, az ötödik pedig emberölés előkészülete volt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Egy gyűrűért, egy fülbevalóért és fájdalomcsillapítóért bántalmaztak tavaly januárban egy idős nőt nagykónyiban. Az asszony belehalt a sérüléseibe (képünk illusztráció)
[/caption] 
Szinte a semmiért öltek
Háromezer forintot, egy gyűrűt és egy pár fülbevalót és némi fájdalomcsillapító gyógyszert vittek el attól a 84 éves asszonytól, akit 2013. január 26-ra virradó éjszaka bántalmazott a 27 és a 22 éves nagykónyi férfi. Az összevert és magára hagyott idős asszony belehalt sérüléseibe. A ma már bíróság előtt álló vádlottakat a bejelentéstől számított 18 órán belül elfogták. A vádlottak a bíróság előtt egymásra igyekeznek hárítani a felelősséget, az egyik egyesen azt állítja, hogy ott sem volt a gyilkosság helyszínén. Az áldozat testén közel ötven külsérelmi nyomot találtak a szakértők. A főügyészség a két férfit nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, idős személy ellen elkövetett emberöléssel vádolja, s ezért életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását kezdeményezte.

Megölte újszülöttjét
Lényegében helyben hagyta a Pécsi ítélőtábla az első fokú ítéletet annak az akkor 37 éves kocsolai asszonynak az ügyében, aki 2012. március 30-án emésztőgödörbe dobta ismeretlen apától származó ötödik gyermekét. Az ítélőtábla annyiban módosította a Szekszárdi Törvényszék ítéletét, hogy a vádlott a büntetés fele részének letöltése után feltételesen szabadlábra bocsátható. Az asszonyt a Szekszárdi Törvényszék bűnösnek találta tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében, ezért őt 5 év börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Halálba vitte gyerekeit
Szándékosan hajtott neki a Budapest felől Szekszárd irányába szabályosan közlekedő autóbusznak 2012. áprilisában a 6-os úton a 42 éves szekszárdi férfi. Az öngyilkos férfi tettével megölte 5 éves kislányát és 10 éves fiát. A személyautó kigyulladt, a tüzet csak a katasztrófavédelem szakemberei tudták eloltani. Kezdetben még azt sem lehetett megállapítani, hányan égtek bent a járműben. Ezt megelőzően a férfi bent a városban egy parkolóban megpróbálta elgázolni a volt feleségét. A gyerekek már akkor a férfi autójában ületek. Az orvosszakértő megállapítása szerint a személyautóban ülők a becsapódás pillanatában szörnyethaltak.

Zaklatta, fenyegette
Az is 2012-ben történt, hogy Pakson egy nő elhatározta, hogy véget vet az életüknek, megnyitott egy PB-gázpalackot. Mivel meggondolta magát, a tragédia nem következett be, tette emberölési kísérletnek minősült. Az emberölés előkészületének a történetéről is többször írtunk. A 18 éves fiatalember nem tudott belenyugodni, hogy szerelme szakított vele 2012 nyarán. Augusztus 1. és december 27. között például több mint tizenhatezerszer próbálta meg felhívni. Követte, megtámadta, végül egy késsel elindult, hogy megölje, majd magával is végezzen. December 27-én üzeneteket küldözgetett a sértettnek, ha nem békül ki vele, akkor másé sem lehet, mert megöli. Másnap baráti körben mondogatta, hogy elvágja a lány torkát, majd magával is végez. Bele is tett egy konyhakést a hátizsákjába. A rendőrség a lány lakása közelében vette őrizetbe.

Egy felderítetlen gyilkosság a múltból  
A Szekszárdról eltűnt F. F. holttestét a Duna árterében találták meg.  A DNS-vizsgálat ezt minden kétséget kizáróan bebizonyította. Az áldozatot a szekszárdi Szent László hídtól néhány száz méterre, a kalocsai oldalon, találta meg egy horgász. A férfi holttestét vélhetően a hídról dobták a folyóba. F. F. 2006. április 27-én tűnt el otthonából a kocsijával együtt. Mivel a nyomok bűncselekményre utaltak, alapos helyszíni szemlét végeztek a lakásban. A rendőrség szerint a férfit ott ölhették meg. Később a nyitott autót Pécsett megtalálták. Ugyancsak ráleltek az áldozat telefonjára is egy mobil-bontóban. Nyomozócsoport foglalkozott az üggyel, a főkapitány egymillió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki, de azóta sincs meg a tettes. Információink szerint a rendőröknek van gyanúsítottja, csak még bizonyíték nincs.

Hét év után találták  meg a tettest 
Szinte napra pontosan hét év után került előzetes letartóztatásba egy önmagában is extrém bűneset gyanúsítottja. Egy férfi fej nélküli holttestét 1995. márciusában találták meg csigaszedők Vajta és Bikács között, Tolna megye határához közel, de még ezen az oldalon, az erdőben. Az adott körülmények között nem volt egyszerű az áldozat személyazonosítása sem, de az úgynevezett összehasonlító DNS-vizsgálat segítségével ez mégis sikerült. Az elkövetéskor még fiatalkorú fiú sokáig  tűrte és nézte, hogy a nevelőapa, ha ivott verte őt és az édesanyját. Egyszer aztán már ő lett az erősebb. A vita és verekedés vége az lett, hogy a nevelőapa holtan maradt a padlón. Horrorba illő történet az is, ahogy a holttestet anya és fia miként próbálta eltüntetni. A nyomozás végül mégis eredményre vezetett, a tettes beismerő vallomást tett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!