Kék hírek, bulvár

2014.07.07. 18:22

Azt állítja, nem a beadott ékszereit kapta vissza a zálogházból

A hirtelen jött pénzügyi gondok gyorsan áthidalhatóak egy-egy értéktárgy zálogházba adásával, előfordulhatnak azonban vitás helyzetek. Ezek elkerülése érdekében lehet tenni, ami mindkét fél érdeke.

TEOL/H.E.

Fotó: Lénárt Márton

Felháborodásában és tehetetlenségében fordult hozzánk egy olvasónk, azt mondja, az egyik zálogházban megkárosították őt és a párját. A nő autósiskolába járt a történtek idején, ide kellett befizetniük egy nagyobb összeget még a munkabér megérkezése előtt, ezért úgy döntöttek, zálogházba adják a hölgy kövekkel kirakott arany-fehérarany fülbevalóját, illetve a férfi aranyláncát, amelyet az édesanyjától kapott ballagási ajándékként. Mivel a panaszos külföldön dolgozik, ezért csak többszöri hosszabbítás után tudták kiváltani az ékszereket.

Ekkor érte őket a hidegzuhany. A férfi azt meséli, hogy amíg ő Németországban dolgozott, párja és az édesanyja mentek el a zálogházba, az ott átvett fülbevaló és nyaklánc azonban nem egyezett azzal, amelyeket beadtak. A férfi azt mondja, helyette alacsonyabb értékű, kőberakás nélküli, illetve teljesen más jellegű ékszereket adtak nekik. Hiába tették ezt szóvá még a helyszínen, a zálogház tulajdonos hölgy váltig állította, hogy ezek ugyanazok az értékek, mint amelyeket annak idején beadtak hozzá.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Képünk illusztráció
[/caption]

Az ékszerek súlya ráadásul egyezett a zálogjegyen szereplővel, amit olvasónk szerint az magyaráz, hogy azon nem külön-külön, hanem összsúlyban tüntették fel a pár fülbevaló és a nyaklánc súlyát. A meddő vitát követően a rendőrséghez, illetve a fogyasztóvédelemhez fordult a pár, ám azt mondják, ez sem vezetett eredményre. Miután hírportálunknak is elmondták az esetet, mi is megkerestük a hatóságokat.

Foltin Gyula, a Tolna Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője elmondta, hogy zálogszerződések ügyében a felügyelőség nem rendelkezik hatáskörrel, a szerződés megsértése esetén a bírósághoz lehet fordulni jogorvoslatért. Ugyanakkor azt tanácsolta, hogy a panaszos először írásban, tértivevénnyel feladott levélben keresse fel a zálogház üzemeltetőjét, amelyben leírja a kifogásolt dolgokat. Erre a levél kézhezvételétől számított 30 napon belül érdemben válaszolnia kell a cég képviselőjének.

SZAVAZZON A JOBBOLDALI HASÁBBAN!

Amennyiben a vállalkozással nem tud egyezséget kialakítani a panaszos, vagy a válasszal nem ért egyet, úgy a Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő illetékes Békéltető Testülethez is fordulhat. Az eljárás illetékmentes, célja a fogyasztó és a gazdálkodó szervezet közötti vitás ügy egyezségen alapuló rendezésének megkísérlése. Ennek eredménytelensége esetén polgári peres úton bíróság előtti jogérvényesítésnek van helye. A Békéltető Testületi eljárás kezdeményezésének előfeltétele, hogy a panaszos megpróbálja rendezni a jogvitáját a panaszolt vállalkozással. Ezért az eljárás elindításához szüksége lesz az ügyben a vállalkozás részére írt panaszlevél másolatára.

Huszti Gábor, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta, hogy az ékszerek értéke alapján szabálysértési eljárás indult az ügyben, ám ezt megszüntették, mert a beszerzett információk alapján sem megerősíteni, sem cáfolni nem lehetett, hogy a kiadott ékszerek nem egyeznek, a zálogosított darabokkal.

A panaszos egy Facebook-csoportban is közzétette a történteket, megjelölve a szóban forgó zálogházat. Az erre érkezett a reakciókból válogattunk: „Oooo én a gyűrűmet és a karkötőmet nem kaptam vissza!! Semmit sem tehettem.” „Én sem azt kaptam meg amit beadtam, de sehova nem mentem vele.” „nekem 36grammos karláncom veszett mert nem tudtam hosszabbítani mert azt állította 60 ezer a hosszabbítás én ráhívtam a fogyasztó védelmet és megbüntették keményen”.

Készüljön fénykép a tárgyról, legyenek tanúk!

Az ilyen vitás esetek elkerülése érdekében Huszti Gábor rendőrségi sajtószóvivő azt javasolja, hogy az átadásnál készítsenek fényképet a zálogházba adott tárgyról, és csatolják ezt a mindkét fél aláírásával ellátott átadási elismervényhez. Ebben rögzítsék minél több pontban az értéktárgy jellemzőit, tanácsos lehet sorszámmal is ellátni a tárgyat, és jó, ha tanúk is vannak az átadásnál, aláírásnál. Az elismervényből két példány készüljön! Ez a zálogház tulajdonosa és az értéket beadó számára is garanciát jelent arra, hogy egy esetleges vitás helyzetben bizonyítható legyen, kinek van igaza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!