Kék hírek, bulvár

2015.09.22. 17:49

Hagyta meghalni a feleségét

Mulasztásos emberöléssel, felesége meggyilkolásával vádolja a Tolna Megyei Főügyészség a 62 éves Mgyarkeszin élő férfit.

Ihárosi Ibolya

Fotó:

Az emberölési ügy keddi tárgyalásán szakértőket és tanúkat hallgatott meg a Szekszárdi Törvényszék. A svájci állampolgár házaspár közel két évtizede élt Magyarkeszin. Tolmács fordította a vádlottnak az elhangzottakat és magyarra az ő szavait. A vádirat szerint, a férfit néhány évvel idősebb feleségéhez  már nem fűzte szorosabb érzelmi kapcsolat. Mindketten italozó életmódot folytattak. Az asszony 2013 július 25-én biciklivel elesett és súlyos, köztük agysérüléseket szenvedett. Az egyik könyökénél 7-13 centiméteres hosszúságban csontját törte.

A vádlott egyik helybéli ismerőse, segítője közreműködésével vitte el orvoshoz, végül a dombóvári kórházban megműtötték az asszonyt, a csontvégeket fémmel rögzítve. A kórházból 30-án tért haza, ahol elvonási tüneteire is kapott kezelést. Az egyik orvos német nyelven is elmagyarázta nekik a további teendőket, így azt is, hogy mikor kell kontrollvizsgáltra menniük. Erre azonban nem került sor, mert a férj nem oda már nem vitte el a feleségét és nem is intézkedett, hogy például mentővel bevigyék. Hazatérve asz asszony visszatért az alkoholizáló életmódhoz és napról napra egyre rosszabb állapotba került. Műtéti sebe elfertőződött, a varrat szétnyílt, mintegy 11 centiméter hosszúságban 5 centiméter szélességben. A bűzlő, váladékozó sebben a csonthártyát illetve az egyik törött csontvéget is látni lehetett. A sebet legyek, majd peték lepték el. Testszerte felfekvések jelentkeztek rajta.

A vádlott azonban nem hívott orvost, semmit sem tett az asszony ellátása érdekében, aki nagy valószínűséggel még augusztus 8-án vérmérgezésben meghalt. A vádirat szerint a férfi 8-án hívta ugyan a mentőket, akik háromszor is visszahívták a férfit, de aztán mégsem vitette kórházba. Másnap reggel hívta fel ismerősét, akinek azt mondta, hogy  a felesége rosszul van. Az ismerős mindent megtett, hogy az asszony orvosi ellátáshoz juthasson.  A mentőket is ő hívta ki. Értesítése nyomán délelőtt 11 óra előtt pár perccel a helyi orvos és az ápolónő is megérkezett a lakásba, ahol az asszony akkor már 6-16 órája halott volt.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Dr. Tuba István tanácsa tárgyalja az emberölési ügyet. A védlott nem járult hozzá, hogy az arcát mutathassuk (fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

A vádiratban foglaltak szerint nemcsak a sértett életét lehetett volna megmenteni ha megfelelő ellátásban részesül, hanem annak is megvolt az esélye, hogy teljesen felgyógyuljon.

Végül a bíróság az ügy tárgyalását elnapolta, a bizonyítást később folytatják.

Mindent tagad

A keddi tárgyaláson a vádlott folyamatos kommentárral kísérte az elhangzottakat, amihez joga van. Magatartása azért érdekes, mert a bíróság előtt korábban nem tett vallomást. Az ápolónő által elmondottakról például kijelentette, hogy a tanú ott sem volt amikor az áldozatot holtan találták. Többször is hangsúlyozta, hogy gondoskodott a feleségéről. Az áldozat azonban konzekvensen elutasította, hogy orvost hívjanak, vagy orvoshoz menjenek. Tény, hogy már a kórházban sem igen volt hajlandó az asszony az együttműködésre. Bírói kérdésre az orvosszakértő azt mondta, hogy nem lehet megmondani, hány nappal a halál előtt lehet megítélni az válságos, életveszélyes állapotot. Az azonban biztos, hogy az asszonynak voltak tünetei, mint például láz, hidegrázás, fájdalom. 

Enyhe leépülés

Az ideg- és elmeorvos szakértő a tárgyaláson elmondta, hogy a rendőrségi felkérésre végzett vizsgálatok során megállapították, hogy a férfinak  megnagyobbodott a mája, magas a vérnyomása. Pszichés állapota kapcsán elmondta, hogy a vádlott a történtekre emlékszik, de elhárítás és mások okolása figyelhető meg esetében. Enyhe fokú alkoholos eredetű szellemi leépülést is regisztráltak, amely hasonlóan enyhe fokban akadályozta tettei következményeinek felismerésében és az ennek megfelelő cselekvésben enyhe fokban korlátozta Az alkohol káros használatát és ennek következményeit megállapították, de vádlott nem alkoholfüggő. A pszichológus szakértő viszont nem talált alkoholos demenciát. Az ellentmondás feloldására a későbbiekben kerül sor.

Különös kegyetlenség

Nincs két egyforma bűnügy, de hasonló eset 2002-ben már történt a megyében. Akkor apa és fia hagyta meghalni a feleséget és az anyát. Társtettesként elkövetett emberölésért az apát 3 év, a fiát 2 év 6 hónap börtönre ítélte az akkor még Tolna Megyei Bíróság, bíróság első fokon.  A Pécsi Fellebbviteli Főügyészséggel egyetértve a Pécsi  Ítélőtáblán a két férfit különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondták ki bűnösnek. Az asszony ugyanis hónapokig szenvedett. Az apát 8 év, a fiát pedig 5 év fegyházbüntetésre ítélték. Hosszabb időre eltiltották őket a közügyek gyakorlásától. Abban az esetben is tiltakozott az áldozat, ha orvost akarta hívni, sőt még öngyilkossággal is fenyegetőzött. Amikor mégis megtették, már késő volt, az áldozat két nap múlva meghalt a kórházban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!