Kék hírek, bulvár

2016.06.23. 17:14

Természetkárosítás és a medvebőr esete

Felmentette a természetkárosítás bűntettének vádja alól a Szekszárdi Törvényszék az 56 éves vádlottat.

I.I.

2012 októberében nyílott lehetősége a férfinak arra, hogy ott élő rokona közreműködésével Szlovákiában vendégvadászaton vehetett részt, és a kinti szabályoknak megfelelő eseményen barna medvét ejthetett el. Sikerült is kilőnie egy 145 kilós állatot, melynek a bőrét egy preparátornál hagyta, hogy az kikészítse. A medvebőrt 2013 februárjában hozta be az Magyarországra, majd az általa üzemeltetett presszóban helyezte el.

Két évvel később, 2015 márciusában a NAV járőrei ellenőrzést tartottak a presszóban és lefoglalták medvebőrt. Az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség 2016 márciusában 62 ezer 500 forint természetvédelmi bírság megfizetésére kötelezte a férfit, mert származási igazolás nélkül hozta be az országba a trófeát. Mint kiderült, be kellett volna jelenteni a főfelügyelőségen a medvebőrt, amely azt nyilvántartásba veszi, és a kormányhivatal pedig kiállítja az eredetigazolást.

A vádlott közel két évtizede vadászik az ehhez szükséges engedélyek birtokában, kifogás nem merült fel ebbéli magatartása ellen. A szlovákiai vadászathoz szüksége összes engedélyt beszerezte, a hatóságoknak átadta. Joggal volt tehát abban a hitben, hogy minden szabálynak eleget tett, ugyanis a trófea bejelentési kötelezettségéről nem tudott. A bíróságon elmondta, ha erre valaki felhívja a figyelmét, még egy papír beszerzése nem okozott volna gondot. A bírói indokolásban szerepel például, hogy a természetkárosítás bűntettét csak szándékosan lehet elkövetni, a vádlott legfeljebb nem kellő körültekintéssel járt el, a medvebőr behozatala a természetvédelemre nem volt hatással, kár nem következett be.
Az ítélet nem jogerős, az ügyész fellebbezett a vádlott elítélése végett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!