Közélet

1970.01.01. 00:00

Társaságban kényes kérdés - itt mindent megtudhat

Végbélfájdalom, viszketés, nedvedzés, váladékozás, vérzés – ezek a jellegzetes tünetei az aranyérnek, ami Magyarországon népbetegség. Kialakulásának előjele, a szorulás már kisgyermekeknél is jelentkezhet.

F. Kováts Éva

Kényes kérdés, fáj, viszket, vérzik, társaságban nem ildomos szóba hozni. Pedig az aranyértől 40 felett minden második ember szenved.

– Az aranyér a végbél körüli vénás hálózat visszérbetegsége, vénatágulata – magyarázta dr. Győri Attila, a Balassa János kórház proktológiai ambulanciájának vezetője.

A tágult vénákon gyakran alakul ki gyulladás, vérzés, ez utóbbi az alig észrevehetőtől az akár transzfúziót igénylő, heves vérzésig terjedhet.

A végbélből származó vérzés, vagy a székleten található vér, illetve láz, valamint a hosszabb ideig (több hétig is) fennálló aranyeres panaszok feltétlenül szakorvosi kivizsgálást igényelnek, mivel ezek a tünetek más súlyos gyomor-bélrendszeri betegségre, akár végbéldaganatra is utalhatnak.

A betegség kialakulásában az öröklött hajlam is közrejátszik, de a terhesség második felétől, valamint szülés után is gyakran előfordul csakúgy, mint a kemény fizikai munkát végzőknél.

A legtöbbször mégis civilizációs ártalmak – egészségtelen táplálkozás, ülőmunka, súlyproblémák, mozgásszegény életmód – állnak a háttérben. Télen a kevesebb mozgás és a rostban szegény táplálkozás különösen fokozzák az aranyér kialakulásának esélyét.

Kisgyerekeknél aranyérről még nem lehet beszélni, de belső vénatágulatok már ilyenkor is jelentkezhetnek.
– A legfontosabb, hogy naponta legyen széklete a gyereknek, mivel a székrekedés az egyik legfőbb rizikó faktora az aranyérnek – mondta dr. Gonda Mária gyermekorvos. Gyermekeknél a székrekedést a nem megfelelő táplálkozás okozza, ami a szülők felelőssége.

A problémák egyéves kor felett jelentkeznek, amikor a kicsiket hirtelen átszoktatják a felnőttek étrendjére, és nem kapnak elegendő főzeléket, gyümölcsöt, és nem isznak elég vizet.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Fontos, hogy a beteg időben forduljon orvoshoz, mondja dr. Győri Attila sebész, proktológus szakorvos Fotó: Gottvald
[/caption]
Az ovisok, kisiskolások nem éreznek szomjúságot, ezért a felnőttek feladata gondoskodni a kellő folyadékbevitelről, rá kell szoktatni őket, hogy minden étkezés után 2 deciliter folyadékot igyanak. Ha mindezek ellenére mégis szorulása van a gyereknek, akkor a beidegződéssel van gond.

De ekkor sincs ok pánikra, a normális napi székletet be lehet állítani, tanulási folyamat eredményeként kialakítható, csak kellő odafigyelés, idő és energia kell hozzá.

A lényeg, hogy minden nap ugyanakkor, a szülőknek is megfelelő időben kell 5-10 percre a WC-re ültetni a gyereket, és felszólítani, hogy nyomjon. Előbb-utóbb lesz eredménye a próbálkozásnak, ha mégsem, akkor az organikus problémára utalhat, amivel orvoshoz kell fordulni.

Az aranyér egyik ellensége – bármennyire is furcsán is hangzik – a vécépapír. Akármilyen gondosan használjuk a legdrágábbat is, akkor is a végbél körüli redőkben marad – még ha mikroméretben is – a széklet maradványa, ami irritálja az aranyeret, gyulladást okoz. Székelés után vécépapír helyett sokkal jobb és nem mellesleg higiénikusabb megoldás a bidé használata.

Enyhébb betegséget könnyebb kezelni

Az aranyér enyhébb formáját megfelelő ételek, italok fogyasztásával lehet kezelni. Ajánlatos rendszeresen zöldségeket, gyümölcsöket, müzli- és korpaféléket, valamint teljes kiőrlésű gabonát fogyasztani, mert magas rosttartalmuk serkenti a bélműködést. A székrekedés legjobb ellenszere a víz. Felnőttek esetében napi 8 pohár, mintegy 2 liter ásványvíz rendkívül hatékony a széklet lágyításában és a bélmozgás helyes ütemének fenntartásában. Gyerekeknek ne adjunk túlcukrozott üdítőket, teát, mert nem tesz jót a szervezetüknek, a megfelelő folyadékmennyiséget vízzel kell pótolni! Ásványvizet, ami különböző ionokat tartalmaz, csak láz esetében és nyári kánikulában adjunk, a mindennapi fogyasztás megterheli a gyerek veséjét.



F. Kováts Éva Enyhébb betegséget könnyebb kezelni Az aranyér enyhébb formáját megfelelő ételek, italok fogyasztásával lehet kezelni. Ajánlatos rendszeresen zöldségeket, gyümölcsöket, müzli- és korpaféléket, valamint teljes kiőrlésű gabonát fogyasztani, mert magas rosttartalmuk serkenti a bélműködést. A székrekedés legjobb ellenszere a víz. Felnőttek esetében napi 8 pohár, mintegy 2 liter ásványvíz rendkívül hatékony a széklet lágyításában és a bélmozgás helyes ütemének fenntartásában. Gyerekeknek ne adjunk túlcukrozott üdítőket, teát, mert nem tesz jót a szervezetüknek, a megfelelő folyadékmennyiséget vízzel kell pótolni! Ásványvizet, ami különböző ionokat tartalmaz, csak láz esetében és nyári kánikulában adjunk, a mindennapi fogyasztás megterheli a gyerek veséjét.

Fontos, hogy a beteg időben forduljon orvoshoz, mondja dr. Győri Attila sebész, proktológus szakorvos Fotó: Gottvald -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!