Közélet

2008.02.15. 18:44

Elégtelen Horváth Ágnesnek! Levelet írt a miniszternek a szekszárdi orvos

Mateisz Lénárd szekszárdi gyermekorvos nyílt levelet írt az egészségügyi miniszternek. Az alábbiakban a teljes írást közzétesszük.

Budavári Kata

Nyílt levél dr. Horváth Ágneshez!
Mélyen tisztelt Miniszter Asszony!

Bokros kormányzati teendői közepette kérem, ne vegye tolakodásnak, hogy szerény vidéki gyermekorvosként az alábbi személyes hangú történettel zaklatom. Meg szeretném osztani Önnel egyik ügyeleti élményemet. Történt, hogy egy átlagos ügyeleti nap késő délutánján, midőn a napi osztályos és ambulanter munkától már némiképp elfáradtam, egy rövid szünet adódott. Megjegyzem, e munka semmiben sem különbözik a napközbenitől, bár az előbbit 70%-ban mérik (ez mai árfolyamon bruttó 560 Ft/óra). Szóval kihasználva e röpke szabadidőt nagy izgalommal felbontom havi fizetési borítékomat. Ahogy korábban is szoktam, gyorsan végigfuttatom tekintetem a részletekkel nem törődve egészen a nettó banki átutalásig: 57 900 Ft, 57 900 Ft, 57 900 Ft villog, mint a Jack Pot a kaszinóban. Snitt.
Érzem, kezdek rosszul lenni. Hányingerem van, szédülök. A végtagjaim elnehezülnek. A levegőt nehezen, kapkodva veszem, azt hiszem, azonnal elájulok. Igen, tudom, tanultam a pánikbetegség testi tünetei ezek. Tehát pánikban vagyok. Önfegyelem, majd kicsit összeszedem magam. Első gondolatom a család: Bercike négy hónapos és végzős egyetemista anyukája. Igen ők ketten még csak tőlem függnek. Snitt.
Közüzemi számlák villannak fel (tanulságként NOTA BENE: távhő évvégi egyenlege: 100.000 Ft ). Persze sokadszor is, sokszorosan túlszámlázták, hiába jeleztük. A valós összeg ennek a töredéke. Fizetés versus számla: örök harc és győzzön a jobb! Szorongok. Egy 70 ágyas megyei kórház háromemeletes gyermekosztályán egyedül vagyok, szintenként két nővér segít. Koraszülöttől serdülőig, 0-18 éves korig, ha tetszik 1200 grammtól-120 kg-ig széles a betegpopuláció. Minden gyermek vizsgálata egy próbatétel. Vallomás a tudásról, számadás a lelkiismeretről. A legkisebb döntésnek is súlya van. Csak egy diagnózis fogadható el. A JÓ.
Nővércsengő, beteg gyermeket hoznak. Ellátom. Két év klinikum után talán van némi rutinom. Újra egymagam vagyok. Flash back: 57 900 Ft, 57 900 Ft, 57 900 Ft. Szenvedek. Abbahagyom most, és hazamegyek. NEM! Nem lehet, én felelek minden gyermek egészségéért. Jó, akkor holnaptól nem dolgozom. Sztrájkolok. NEM! Az orvosi eskü kötelez a humán szolgálatra, na meg a lelkiismeret. Tovább ötletelek. Akkor külföld! Jó, de anyaföldbe gyökerezett lábbal hogyan? Egyébként is az állam miért bünteti polgárait, hogy az adójukból kitanít, majd ilyen fizetéssel elüldöz, a nép meg felcser nélkül marad. Gyógyszercég! NEM! A piacon sem tudok alkudni, vigéckedni különben sincs gyomrom. Paraszolvencia! NEM! Ehhez meg arcom nincsen. Magas erkölcsi mércém és fanatikus hivatástudatom foglya vagyok. Gyötrődöm, majd elönt a méreg. Gyűlölök mindenkit, aki többet keres. Őrjöngök, nem vagyok már önmagam. Nővérhívás. Megyek. A gyermek üvöltve sír, az anyuka pityeregve panaszkodik. Érzem, felrobbanok az indulattól, kiáltani tudnék: ELÉG, ELÉG, ELÉG!
És mint annyi sorsfordulónál az életemben, e mostani apokalipszisben is meghallom közelről az Úr szavát, ki szelíden szól: Fiam, a szeretet a te fegyvered! Elszégyellem magam, majd lassan felötlik bennem a rövid időre elfelejtett IGE: Nekem dolgom van ebben a világban... és dolgozom tovább. Ennyi a történet. Happy End nincs, a bérszámfejtő hölggyel beszéltem, aki elmagyarázta, miért annyi. Tanulságként a jövő generációnak, aki e pályát választja, összefoglalom: két év gyermekorvosi gyakorlat után hivatalosan, káprázat nélkül 57 900 Ft volt egyszer és remélem utoljára egy havi nettó fizetésem. Később megértettem, hogy a fenti jövedelem nem engem vagy a munkámat jellemez kedves Ágnes, hanem Önt és mindazt, amit képvisel. Én továbbra is büszke vagyok, hogy a legszebb hivatást gyakorolhatom, remélem nem csak a saját, hanem a helyi gyermektársadalom örömére is. Szégyenkezzen Ön a fizetésem miatt. Ez nem az én, hanem az Ön bizonyítványa. Nálam elégtelen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!