Közélet

2008.03.14. 09:07

Toller-ügy: a DEPORT-56 panaszt emelt az ügyész ellen

Ismét levelet írt a TEOL-nak a DEPORT-56. Dr. Szerdahelyi Szabolcs elnök ezúttal dr. Ihász Sándort, a Fővárosi Főügyészség t kereste meg mégpedig azzal a céllal, hogy panaszt tegyen dr. Domonkos László ügyész ellen. A DEPORT 56 által írt levelet az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük.

TEOL

DEPORT-''56
''56-os Deportálások Tényfeltáró Bizottsága
1329 Budapest, Pf.:8.
T/F: 405-3665
E-mail: [email protected]

Dr. Ihász Sándor
főügyész úr részére
Fővárosi Főügyészség
1054 Budapest, Akadémia u. 13.
1881 Budapest, Pf.: 13.

Tisztelt Főügyész Úr!

Az ’56-os Deportálások Tényfeltáró Bizottsága (DEPORT-’56) képviseletében panaszt teszek dr. Domonkos László, a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség vezető-helyettes ügyésze ellen.

A tényállás: 2008. február 25-én a sajtóból értesültem arról, hogy a DEPORT-’56 Toller-ügyben január 13-án az ORFK-n tett feljelentése Szekszárdra, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságra került. A Tolna megyei online híradása szerint a megyei rendőrkapitányság bűnügyi osztálya bűncselekmény hiányában szüntette meg a nyomozást dr. Toller László tiszteletdíjának ügyében.

A gond csak az, hogy a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság csalás miatt tett feljelentések ügyében nyomozott, a DEPORT-’56 képviseletében pedig jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt tettünk feljelentést azok ellen a személyek ellen, akik felelősek azért, hogy 2007. január 31-e után is folyamatosan kiutalták dr. Toller László országgyűlési képviselő tiszteletdíját és költségátalányát. A két feljelentést nem lehetett volna összekeverni, mert más bűncselekményről szól az egyik mint a másik, és az elkövetők köre is eltérő.

Az ORFK-n, 2008. január 13-án megtett feljelentésünket azonnali hatállyal áttették a Központi Nyomozó Főügyészségre. Innen két nap múlva, - azaz január 15-én - szintén áttették a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészséghez, amelyről értesítést is kapott a DEPORT-’56. Mivel további értesítést nem kaptunk, abban a hiszemben voltunk, hogy a nyomozást elrendelték, és az zavartalanul folyik.

A Tolna megyei online híradásából tudtuk meg, hogy a DEPORT-’56 feljelentését a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságon illetékesség hiányában nem vizsgálták, és azt meg fogják küldeni az ügyben illetékes budapesti rendőrkapitányságnak. Ahová azóta az meg is érkezett, vagyis a BRFK. V. Kerületi Rendőrkapitányságra, ahol 145-736/2008. szám alatt iktatták. Mindent összevetve tehát a DEPORT-’56 feljelentése immáron az ötödik helyre érkezett meg, anélkül, hogy bármi érdemi intézkedés történt volna.

2008. február 26-án levélben fordultam dr. Domonkos László kerületi vezető-helyettes ügyész úrhoz, és kértem, hogy utólag szíveskedjék megküldeni részünkre a Tolna Megyei Rendőr-kapitányságra való áthelyezésről szóló határozatot.

Dr. Domonkos László ügyész úr válasza 2008. március 13-án érkezett meg. Ebben arról értesített, hogy a DEPORT-’56 feljelentését azért küldte meg a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságra, mert ott „azonos tárgyú” feljelentés miatt már nyomozás indult. Mint arra korábban már utaltam, az ottani feljelentések nem voltak azonos tárgyúak, és az elkövetők köre is eltérő volt. Továbbá, az ügyész úr mellékelt egy 2008. január 25-i keltezésű levelet, amellyel állítása szerint értesített bennünket a DEPORT-’56 feljelentésének áttételéről.

Érdemes kitérni erre a levélre, amelyet csak most kaptam meg. Kérem kivizsgálni, hogy korábban a levél postázásra került-e, azon az irányítószámom miért lett tévesen megjelölve, a téves címzés miatt a levél visszaérkezett-e, az újabb kézbesítés iránt történt-e intézkedés?

Úgy tűnik, hogy dr. Domonkos László ügyész úr szakszerűtlen intézkedéseivel már megint a büntetőeljárás meghiúsítására törekszik, akárcsak annak idején a Kossuth téri sortűz ügyében. Mellékelten csatolom A Kossuth téri sortűzper című dokumentum kötetet, hivatkozva annak 146-176. oldalaira.

Az előzményekre is tekintettel csodálkozunk azon, hogy dr. Domonkos László még mindig ügyész, ráadásul vezető beosztásban.

Budapest, 2008. március 14.

Tisztelettel: dr. Szerdahelyi Szabolcs a DEPORT-’56 elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!