Közélet

2008.06.18. 19:47

Ezt nézze meg! Így lehet gazdag, ha autópálya épül a környéken

Az ingatlanárak még nem emelkedtek azokon a településeken, amelyeket érint az M6-os autópálya, ám az ingatlanok jónéhány tulajdonosnak szép összeget hoznak havonta a konyhára. Vannak akik 300 ezer forintot is elkérnek bérleti díjként az útépítő cégektől.

Rácz Tibor

Egyelőre nem emelte az M6-os autópálya építése a sztráda által érintett Tolna megyei településeken az ingatlanok árát - mondta el kérdésünkre Fajszi Lajos a szekszárdi Ingatlankorzó vezetője. Az üzletember 2010 környékére jósolja a családi házak, földterületek, telkek árának emelkedését. Ennek ellenére az autópálya épülése már most hasznot hajt jónéhány családnak, akinek van ingatlana a vonalon. Sokan abból tesznek szert egy kis mellékes jövedelemre, hogy elszállásolják az útépítő munkásokat. Van olyan szakasza az építkezésnek, az M60-as Bóly és Pécs közötti szakasza, ahol a helybéliek ceruzája igen vastagan fog.

Bólyon arról értesült munkatársunk, hogy egy 50 négyzetméteres lakást havi 200-250 ezer forintért, egy sorházat, vagy családi házat havi 300-[caption id="" align="alignleft" width="350"] Kovács Gyuláné már tíz éve adja ki bátaszéki házának egy részét
[/caption]350 ezer forintért adnak ki az építőmunkásoknak, illetve az őket foglalkoztató vállalkozóknak, cégeknek.
- Hatvan ezer forintért lakik nálam két útépítő munkás - mondta kérdésünkre az ötvenes őcsényi férfi, aki a fő utca egyik kocsmájában a déli fröccse fölött üldögélt. - Nem mondom meg a nevem, mert feketén laknak nálam. A rezsi benne van a hatvanezerben, az asszony főz, mos rájuk, de azért külön pengetnek - folytatta. Elmondta azt is, hogy a családi házuk egyik szobáját bérlik, s közösen használják a konyhát, fürdőszobát, a wc-t. A faluban többen is kiadták tanyájukat, házuk egy részét. De azok jártak a legjobban, akik egy egész családi házat tudtak kiadni.

Mözsön kicsit alacsonyabb a tarifa a férfi szerint. Mint mondta, az egyik barátja is kiad egy szobát a sztrádaépítőknek, ám ő hasonló színvonalért csak negyvenezer forintot kér el egy hónapban. Hozzátette, ha mindezt hivatalosan csinálnák, az árak is magasabbak lennének. Így viszont egyszerűbb. Feketén. - Nincs hely már a faházakban, a Colas kibérelte az egészet két évre előre! - ezt már egy asszony mondta a repülőtér konyhájának szúnyoghálóján keresztül munkatársunknak, aki, nem teljesen tisztességes módon azt állította, bérelne a nyárra egy faházat, azért érdeklődik.

Kovács Gyuláné nem havi, hanem napidíjért adja ki bátaszéki családi házának egy különálló részét. Kétezer forintot kér egy főre éjszakánként, ám mint mondta, annak ez egyik negyede elmegy az adóra, a másik negyede elmegy a rezsire. Most 5-6 munkás lakik nála. Amikor nem alszanak ott, nem kell fizetniük. - Tudok több olyan lakásról, házról is, amit kiadtak a városban a munkásoknak, az árakról, amit hallottam, nem szeretnék beszélni - mondta. Más forrásokból megtudtuk, hogy a városban is az a helyzet, mint szinte mindenhol a sztrádaépítés környékén: aki számlát kér, annak magasabb az ár is.

Bővebben a Tolnai Népújság június 19-i (csütörtöki) számának 3. oldalán!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!