Közélet

2008.06.13. 09:39

Kiskirályok válhatnak a polgármesterekből a tervezet nyomán

Ellenzi a megkérdezett Tolna megyei polgármesterek többsége azt a tervezetet, mely módosítaná a települési vezetők jogállását.

Szeri Árpád

A kormány és az önkormányzati érdekszövetségek által támogatott, nemrég napvilágot látott javaslat erősítené a polgármesterek státusát. Az egyik módosítás értelmében a polgármester mandátuma akkor is megmaradna, ha a képviselő-testület feloszlatná önmagát. Az elmúlt években ugyanis nem egyszer előfordult, hogy a polgármesterrel elmérgesedett konfliktust a testület saját maga feloszlatásával "oldotta meg." Ez történt tavaly decemberben például Kocsolán. Ugyancsak újdonságot jelent az, hogy a polgármester voksa döntő lenne akkor, ha valamilyen kérdésben szavazategyenlőség alakulna ki. A javaslat bővítené azokat az eseteket is, amelyekben a település első embere vétójogot kapna.

Dr. Sümegi Zoltán, Tolna polgármestere az új javaslatok hallatán bevezetésként elárulta: róla az hírlik, hogy adott esetben kemény kézzel intézkedik. Ezzel együtt meggyőződése, hogy csak a demokratikusan hozott döntések tartósak. - Ebből következően nem értek egyet azzal, hogy a polgármester vétójogot kapjon, egyáltalán, hogy többet érjen a szava máséhoz képet - húzta alá. - Nem kétséges, hogy a polgármestert a jelenlegi gyakorlat is valamelyest elválasztja a testülettől: de mégiscsak annak a tagja. Ha nincs testület, akkor igenis szűnjön meg a polgármester mandátuma is. Ezeknek a tervezett jogoknak a birtokában éppen a hatalommal való visszaélés veszélye áll fenn.

Hasonlóan vélekedett Potápi Árpád, Bonyhád polgármestere is. - A polgármesternek nem a voksa erejével kell meggyőzőnek lennie: hanem úgy kell kidolgoztatnia a határozatokat, hogy azok elnyerjék a többség szavazatait - mutatta fel a megoldási javaslatot. Tillmann András, Diósberény polgármestere ugyancsak ellene van annak, hogy a települési vezető kirobbanthatatlan legyen tisztéből. - Van hibája a jelenlegi önkormányzati rendszernek, de változtatni nem ezen a területen kellene - osztotta meg véleményét. - Ha testület feloszlatáskor a polgármester soha nem veszítené el mandátumát, illetve, ha csakis az ő voksa döntene valamennyi vitás esetben, akkor az a polgármester valóságos kiskirályi hatalommal rendelkezne. Ez viszont diktatúra, nem pedig demokrácia.

Rácz Róbert, Nak polgármestere viszont nem tartotta feltétlenül elvetendőnek a javaslatok egy részét. - A képviselő-testület és a polgármester választása ugyan egyidőben zajlik, ám mindkettőre külön voksolnak a szavazópolgárok - hangsúlyozta. - Tehát külön a polgármesterre is. Éppen ezért véleményem szerint lehet létjogosultsága a jogállás átgondolásának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!