Közélet

2008.06.15. 20:15

Mitől szenved a magyar?

A háziorvosnál és a házi gyermekorvosnál megforduló betegek száma mintegy öt százalékos emelkedést mutat hat év átlagában Tolna megyében. Több a cukor- és a gerincbeteg.

Venter Marianna

A statisztikai hivatal adatai szerint a Tolna megyében élők többet járnak orvoshoz, mint hat esztendővel ezelőtt. Az ellátásban részesültek számának növekedése arra utal, hogy a remélt javulás helyett inkább romlik a lakosság egészségi állapota. Dr. Schranz Róbert szekszárdi háziorvos tapasztalata az, hogy az akut betegségekkel - fertőzéssel, lázzal, fájdalommal - azonnal orvoshoz fordulnak a páciensek. Ami az utóbbi évek pozitív fejleményének számít, hogy sokkal tájékozottabbak az emberek. 

A statisztikai hivatal felmérése nyomán készült elemzés szerint míg néhány betegségtípusban - mint például a légúti betegségek, vagy a keringési betegségek - stagnál a helyzet, határozott növekedés mutatható ki az anyagcsere rendellenességek, a gerincbetegségek és a cukorbetegség területén. Nemcsak a cukorbetegség és magas vérnyomás korai felismerésére indult átfogó országos program, hanem például a dohányzás visszaszorítására, a leszokás elősegítésére. Az egészségügyi szakemberek a régióban egyetértenek abban, hogy az úgynevezett életmódból fakadó tünetek, megbetegedések száma növekszik. Egyre jellemzőbbek a stresszbetegségek, amelyek mind fizikai, mind pszichés problémák formájában megjelenhetnek. Az aggasztó eredmények alapján a mostaninál könnyebben elérhetőnek kellene lennie a különböző életviteli és életmódbeli tanácsadásoknak, illetve ha már kialakult a baj, a személyre szabott segítségnek.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!