Közélet

2008.09.22. 18:29

Fél évszázada pöfög a vonat a turistákkal Gemencben

A több mint félszáz éves gemenci erdei kisvasutat ünnepelték a hétvégén.

Kurz Patrik

A Gemenc-Keselyűs vonal kialakítását 1955-ben kezdték meg, és rá két évre helyezték üzembe. A Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány 1995-ben indította el a kisvasúti napok programsorozatát, így e hagyományt megyénkben is folytatták. Ez alkalomból több százan látogattak el a Gemenc Zrt. Pörbölyi Ökoturisztikai Központjába. A kisvasút végállomásánál sokan felszálltak a vonatra, amely harminc kilométeren kanyargott a vendégekkel az erdőben. A kisvasutat a nagy érdeklődés miatt ezen a napon sűrűbben indították.

A gyerekeket a központban az Ökocsiga Játszóház várta történelmi és népi játékokkal, az ügyesebbek az íjászkodásba is belekóstoltak. A felnőttek körében a Méhészeti Gyűjtemény bizonyult népszerűnek, de lehetett mézet kóstolni és vásárolni is. Többen mentek kirándulni a tanösvényeken, itt szakvezető is segítette a csoportokat. Aki akarta, kipróbálhatta a gőzmozdonyvezetést és a hajtányozást is, de volt, aki nem a sínen közlekedett, őket sétakocsikázni vitték a szervezők. A vendégek a Gemenci Erdei Vasút Napját sétahajózással tették teljessé.




[caption id="" align="alignleft" width="350"] Tolnai Népújság
[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!