Közélet

2008.09.04. 18:38

Összekötik a rokoni szálakat a testvértelepülések

Címkék#Szekszárd

Öt éve működik Szekszárdon a város romániai testvér- és partnervárosaival, Lugos és Facsád magyar kisebbségével baráti kapcsolatot tartó egyesület.

Kaczián János

Az együttműködés történelmi gyökerei az 1866-ban Bunyaszekszárd nevű települést alapító 54 Tolna megyei, köztük szekszárdi családig vezethetők vissza. Hajdani lakóinak leszármazottai most a bánsági Lugoson és környékén, köztük Facsádon és Igazfalván élnek. Ma is számon tartják Tolna megyei eredetüket, és szülőmegyéjük székhelyéhez hasonlóan, fontosnak tartják az önkormányzatok, egyesületek, családok és személyek közötti jó kapcsolatot.

Ennek a kapcsolatnak ad tartalmat a 43 tagú Baráti Társaság is kölcsönös látogatással, kiadvánnyal, évfordulós megemlékezésekkel, a még fellelhető rokoni szálak összekötésével. A társaság, már a 2009-es évre is gondolva, készül Bem Józsefnek és Eftimie Murgunak a szabadságharcban való együttműködés lehetőségeiről szóló facsádi tárgyalásuk 160., és a romániai forradalom 20. évfordulójáról történő méltó megemlékezésre. A társaság a közgyűlésen Kaczián János nyugalmazott levéltárost választotta új elnökének.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!