Közélet

2009.03.11. 18:11

Szabad ég alatt várnak a buszra

Kurdon két helyen is a szabad ég alatt várakoznak a buszra, míg Kocsolán a megállók rongálói ellen küzd az önkormányzat. Nakon közmunkások végzik a várók karbantartását. A dombóváriakat az önkrományzat fejleszti évről-évre.

Kazinczi Kata

A szabad ég alatt várakoznak az emberek, akik busszal Kurdról Lengyel felé utaznak. Biztonságukat még buszváró sziget vagy öböl sem óvja. Szentpáli Árpádné, Kurd polgármestere abban reménykedik, hogy a Dombóvárt és Hőgyészt összekötő útszakasz rekonstrukciójának köszönhetően a közút menti buszmegállókat kicserélik majd, és az így feleslegessé vált várókat áthelyezhetik például Lengyel irányába.

A Kurdról Gyulaj felé közlekedők szintén fedetlen helyen várnak a buszukra. Az Ifjúság utcában már egészen más a helyzet. Ott egy autóbaleset következtében tönkrement buszvárót két évvel ezelőtt építettek át. A polgármester elmondása szerint az utazóközönség vigyáz a megálló épségére: nem ragasztják tele plakátokkal és nem is rongálják meg. A falu központjában található fa szerkezetű, üveglappal körbezárt buszmegálló karbantartásával viszont több problémája akad az önkormányzatnak. Éjszakánként többször kitörték már az üveget, és bár kuka van, mégis rendszerint a földre szemetelnek az arra járók.


Hasonló a két kocsolai buszmegálló helyzete is. Trick Jánosné polgármester arról számolt be, hogy a közmunkások segítségével minden év őszén kimeszelik és kijavítják őket, de munkájuk mit sem ér. Tavasszal már kezdhetik előről a felújítást. Nem elég, hogy a buszvárók falait rendszeresen feliratokkal és rajzokkal firkálják össze, még bele is piszkítanak. Idén ősszel pótolták a váró padjait, amelyeket ismeretlenek már ismét tönkretettek. A volt mozi használaton kívüli széksorait szerelték be a váróba, a lefestésük tavaszra maradt.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Buszra várva Fotó: Tilinger Sándor
[/caption]
Mint azt Rácz Róbert naki polgármester elmondta, településükön is előfordul, hogy a váróba piszkítanak vagy szemetelnek. A közmunkások feladata a buszmegállók tisztítása és karbantartása. Az öt naki váró mindegyike fedett. Ezeket öt évvel ezelőtt készítette egy kurdi vállalkozó, az önkormányzat saját forrásból finanszírozta.

Jágónakon ezzel szemben pályázati forrásból kivitelezték a buszmegállókat. A két építményre összesen 1,2 millió forintot költöttek. Korábban csak a Dombóvár felőli oldalon volt kialakított váró, de két éve már a város felé igyekvők is fedett helyen várakozhatnak.

Több ütemben fejlesztették a buszmegállókat Kaposszekcsőn. Csapó Gyuláné polgármester arról számolt be, hogy 2005-ben uniós forrásból öt buszvárót korszerűsítettek a falu különböző területein és a Liget lakótelepen. 2007-ben a Nyár és a Táncsics utca lakói kérése teljesült, mikor a vasúti megállóhoz közeli váróhely elkészült. Ezt az önkormányzat finanszírozta, közel 600 ezer forintba került.  

Dombóváron összesen hetvenkettő buszmegállót használ az utazóközönség. A fejlesztéseket Varga Péter, a Városgazdálkodási Iroda vezetője foglalta össze: 2006-ban tizenhét, 2007-ben pedig két új buszváró épült a városban. Tavaly Szarvasd-Pusztán került elhelyezésre az egyik buszmegállónál egy új, vasszerkezetű, üvegezett esőbeálló, a meglévő fedett buszvárót pedig felújították.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!