Közélet

2009.04.26. 16:32

Régi-új módi: divatba jött a javíttatás

A gazdasági válság hatása - egyelőre - kevésbé érzékelhető a kisvállalkozások körében.

Venter Marianna

A szekszárdi Szabó Péter tíz éve kezdett bele vállalkozásába. Eleinte kegytárgyakat, reklámkulcstartókat készített, a termékek köre az évek alatt folyamatosan bővült. Az úgynevezett centrifugálöntés technológiával dolgozik, és mint mondja, olyan kevesen csinálják ezt jelenleg az országban, hogy nem lett kevesebb a megrendelése. Ehhez persze szükséges a megfelelő gépi háttér és precizitás. A gazdasági válság egyszerre járt negatív és pozitív hatással az ő esetében - egyes nyersanyag árak csökkentek, mások nőttek - , de szerencsére a két hatás kiegyenlítette egymást, így egyelőre nem nyugtalankodik.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A legkorszerűbb technika és a precizitás segít talpon maradni Szabó Péter szekszárdi vállalkozónak
[/caption]

A paksi Feil István híradástechnikai műszerész szerint nem egyértelműen érezhető a válság hatása, bár vannak jelei. Mint mondta, télen egyébként is több a javításra váró televízió, egyéb műszaki cikk, hiszen akkor többet használják, tavasszal viszont többet vannak az emberek a szabadban, kevesebb eszköz hibásodik meg. Az, hogy a visszaesés ennek vagy a válságnak köszönhető-e, nehéz megmondani.

Az viszont már látható, hogy míg korábban könnyebben vettek újat egy rossz tévé, vagy hifi helyett, most inkább megjavíttatják. A közelmúltban egyszerű volt hitelhez jutni, a válságtól való félelem sem jelentkezett még, sokan belevágtak új műszaki cikk megvásárlásába. A javítási érték határa szemmel láthatóan nőtt. Korábban, ha ötezer forintot mondott a vállalkozó, már nem javíttattak, most még nyolcezernél sem gondolkodnak új készüléken.
Feil István hozzátette, ő maga 19 éve működteti Mini Műszaki üzletét, a többi híradástechnikai műszerész már „letette a lantot”, igaz nem most a válság miatt, hanem már korábban.

- A válság hatását úgy tudjuk kompenzálni, hogy mindent megteszünk a vevőkért - mondja Horváth Györgyné, a szekszárdi Horváth fagyizó vezetője. Igazi kisvállalkozás az övé, egyetlen négyórás kisegítőt alkalmaz. - Kora hajnalban már készítem a fagylaltot, ügyelve arra, hogy még az esti záráskor is megfelelő legyen a választék. S igyekszem a maximumot nyújtani a vendégeknek, húsvétkor például mindkét ünnepnapon nyitva voltunk, mert erre volt igény.

A legkisebbeknek van a legjobb esélyük a túlélésre

Vegyesen érinti a vállalkozásokat a jelenlegi gazdasági helyzet - mondja dr. Fischer Sándor, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke. A nagyobb cégek, akik exportra termelnek és import nyersanyagot használnak, jelentős hátrányt szenvedtek. Mivel a szerződéseiket előre kötik meg, még az euró árfolyam növekedéséből sem tudtak profitálni. A kis létszámú vállalkozások jobban állnak egyelőre a válságot illetően. Többnyire hazai piacra termelnek, és a belső kereslet egyelőre stabil. Az egyszemélyes, vagy családi vállalkozások és szolgáltatások eddig is saját maguknak biztosítottak megélhetést. Továbbra is fennmaradnak, hiszen el kell tartaniuk magukat, máshová nem tudnának elhelyezkedni. A szolgáltatásaikat pedig továbbra is igénybe fogják venni, főként ha javításról van szó. Egyre kevesebben vannak, akik új terméket tudnak vásárolni, inkább megjavíttatják a régit, legyen az cipő, vagy televízió.

A legkorszerűbb technika és a precizitás segít talpon maradni Szabó Péter szekszárdi vállalkozónak -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!