Közélet

2009.05.23. 09:10

Hordók ezreit szállítják a hegy gyomrába

Kilencedszer tartott TETT-re Kész Napot a Társadalmi Ellenőrző és Tájékoztató Társulás (TETT) és a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. Idén Véménd adta a helyszínt, aki annak idején tiltakozott a tároló építése ellen.

Rácz Tibor

A csütörtöki szállítmánnyal együtt összesen 912 hordónyi kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékot tartalmazó hordót helyeztek el idáig a bátaapáti tároló technológiai épületében. Ugyanakkor a felszín alatt még javában folyik az építkezés, valószínűleg 2010 második felében kerülhetnek a hordók a föld gyomrába, mondta Krachun Szilárd a IX. TETT-re Kész Napon, a Baranya megyei Véménden.

A Társadalmi Ellenőrző és Tájékoztató Társulás (TETT) elnöke hozzátette, a rendezvény célja most is az, hogy Radioktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft.-vel közösen tájékoztassák a társulás településeinek vezetőit, s rajtuk keresztül a lakosságot a Nemzeti Radioaktív Hulladéktároló (NRH) építéséről, valamint a hulladék elhelyezéséről. Az elnök emlékeztetett, Véménd volt azon települések egyike, amely a kezdetekkor még ellenezte az NRH megépítését. Véleménye szerint a lakosság azóta meggyőződhetett arról, hogy a beruházás nem jár veszéllyel senkire nézve.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Hegyháti József igazgató
[/caption]

Dr. Hegyháti József, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója kérdésünkre azt mondta, az az idő már elmúlt, amikor Véménden az emberek úgy gondolkodtak, hogy nem szabad idehozni a tárolót.
- Mi nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy az emberek meg tudják ítélni a munkát, amit végzünk. Mielőtt a Parlament zöld lámpát adott a létesítmény megépítéséhez, Bátaapáti lakossága szinte elsöprő többséggel állt mellé a véleménnyilvánító népszavazáson.

Véménd nyolc évvel ezelőtt kérte, hogy csatlakozhasson a TETT-hez. Nyilván ebben annak is nagy szerepe van, hogy ezek a települések egészen jelentős támogatást kapnak, és környzetüket, egészségüket semmilyen veszély nem fenyegeti. De úgy gondolom, hogy aki a nemzet érdekében felvállal egy ilyen projektet, az meg is érdemli a támogatást - húzta alá. Arra a kérdésre, hogy 2009-ben milyen összegű támogatás áll a TETT-es települések rendelkezésére, azt válaszolta, mintegy 360 millió forintot használhat fel idén a hét település, Bátaapáti, Bátaszék, Cikó, Feked, Mórágy, Mőcsény és Véménd.

A paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos kérdésünkre azt mondta, az üzemidő hosszabbításhoz szerinte az erőmű hónapokon belül megkapja az engedélyt, kormányzati szinten pedig már eldöntötték, hogy elő kell készíteni a két új blokk megvalósítását. Az üzemidő hosszabbítás és az új blokkok üzeme alatt keletkező hulladék tárolása sem jelent gondot a bátaapáti tárolónak, s mint mondta, egyelőre biztos nem kell újat építeni.

Még 9200 hordó vár szállításra az atomerőműben

Az elmúlt négy évben közel 25 ezren látták már a Nemzeti Radioaktív Hulladéktárolót, ahová 2008 december másodikán érkezett meg az első szállítmány. Faragó László igazgató elmondása szerint a paksi atomerőműben még 9200 hordó vár a szállításra. Mint előadásában elmondta, a hordók 2 milliSievert/óra dózisteljesítmény alattiak. Egy röntgenvizsgálat során az embert 1 milliSievert/óra sugárzás éri. Hozzátette azt is, a tárolóban a dolgozók 90 százaléka környékbeli.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!